Schimbare de planuri în ceea ce privește fosta clinică de dermatologie aflată în centrul Timișoarei. Pe lângă centru cultural, primăria nu va mai realiza și un muzeu al Cetății, ci intenționează să amenajeze un muzeu al minorităților. Primăria primește și bani de la Ministerul Culturii pentru aceste lucrări.
Fosta clinică de dermatologie este situată pe str. Mărășești, chiar în centrul Timișoarei, și se află în șantier de un an. Clădirea aparține Primăriei Timișoara, care intenționează să realizeze aici Centrul Cultural Mărășești. Valoarea investiției se ridică la peste 21 de milioane de lei, cu TVA inclus, iar Primăria Timișoara va primi mai mult de jumătate din bani de la Ministerul Culturii. În acest sens, astăzi, în ședința extraordinară a Consiliului Local Timișoara, va fi supus votului un proiect de hotărâre cu privire la aprobarea cofinanțării proiectului „Refuncționalizare clădire din funcțiunea de spital de dermatologie în clădire cu funcțiunea de spațiu multicultural, str. Mărășești nr. 5, Timișoara”.
Din proiect aflăm că Ministerul Culturii va asigura o finanțare de 11,5 milioane de lei, iar diferența de 9,8 milioane lei va fi alocată din bugetul local al Primăriei Timișoara. Municipalitatea ar urma să primească bani de la Guvern pentru Centrul Cultural Mărășești, prin Programul cultural național „Timișoara – Capitală Europeană a Culturii în anul 2021”, doar după ce va transmite Ministerului Culturii hotărârea de consiliu local de asigurare a finanțării celorlalte categorii de cheltuieli care nu sunt eligibile de la bugetul de stat.
Tot din documentația care însoțește proiectul de hotărâre reiese că municipalitatea nu va mai realiza și un muzeu al Cetății în clădire, așa cum erau planurile fostei administrații, ci un muzeu al minorităților. Dominic Fritz declara, în urmă cu câteva luni, că Muzeul Cetății ar putea fi amenajat în Primăria Veche, din Piața Libertății.
„Centrele culturale francez și german vor funcționa la primul etaj și în pod, la parter și demisol va fi un centru cultural polivalent care va coordona întreaga activitate culturală a Timișoarei, inclusiv evenimentele legate de Timișoara Capitală Culturală Europeană. Centrul polivalent se va întinde pe 243,20 mp și va cuprinde centrul de informare culturală, centrul de relații culturale internaționale, o galerie de artă și alte spații funcționale. Muzeul Minorităților va fi deschis tot la demisol și parter. În curtea interioară și pe pietonala din fața muzeului vor fi puse statui de bronz, care vor avea rolul de a îndemna cetățenii să viziteze exponatele”, scrie în proiectul de hotărâre.
Durata de execuție a lucrărilor de la Centrul Cultural Mărășești este de doi ani, respectiv până în decembrie 2022. În cadrul acestui proiect, fosta clinică de dermatologie va fi consolidată, iar în curtea interioară vor fi instalate patru ascensoare panoramice. De asemenea, vor fi modernizate toate spațiile interioare și vor fi realizate lucrări de arhitectură la fațade. Totodată, corpul E al clădirii va fi demolat, dar va fi păstrat subsolul, iar curtea interioară va fi amenajată pentru desfășurarea evenimentelor culturale.