Bani de la Arad pentru reabilitarea grădinițelor din Reșița

Grădinițele din Reșița se pregătesc de marea reabilitare. Printr-un parteneriat derulat în Regiunea Vest, unitățile de învățământ vor fi modernizate cu fonduri care ar fi trebuit să ajungă inițial în Arad. La schimb, Reșița a cedat fondurile pe care le-ar fi putut accesa pentru spații verzi.

Aproape 8 milioane de lei costă reabilitarea a două grădinițe din Reșița. Este vorba despre Grădinița cu Program Prelungit „Floarea Soarelui” și Grădinița cu Program Prelungit „Dumbrava Minunată”. Consilierii locali au aprobat, în cea mai recentă ședință, documentația de avizare a lucrărilor de intervenții și indicatorii tehnico-economici.

Ambele unități de învățământ vor urma să fie izolate termic, iar lucrările de intervenție care se vor executa vizează inclusiv instalația de apă și pe cea electrică. De asemenea, în cele două grădinițe se vor monta camere de supraveghere și interfon, iar sălile vor fi dotate cu mobilier specific.

În cazul Grădiniței cu Program Prelungit „Floarea Soarelui”, situată pe Aleea Breazova nr. 5, suma totală necesară pentru reabilitare și modernizare este de 3,55 milioane de lei, fiind nevoie de o perioadă estimată de constructor la 15 luni până la finalizare, în timp ce lucrările la Grădinița cu Program Prelungit „Dumbrava Minunată” de pe Aleea Bazna nr. 1 ar urma să dureze 17 luni, cu un cost total de 4,38 milioane de lei.

Cele două unități de învățământ reșițene vor fi reabilitate prin Programul Operațional Regional 2014-2020, Axa prioritară 4, obiectiv specific 4.4. – Creșterea calității infrastructurii în vederea accesului sporit la educație timpurie și sprijinirea părinților pe piața forței de muncă. 98% sunt fonduri nerambursabile, în timp ce 2% reprezintă fonduri de la bugetul local. Printr-un parteneriat cu celelalte orașe din Regiunea Vest, Reșița a făcut un schimb: a donat banii pentru spații verzi în favoarea reabilitării grădinițelor.

„Proiectele cu grădinițele fac parte din axa 4, axa de mobilitate. După cum știți, Reșița are deja prealocate 28 de milioane de euro. 25 de milioane sunt alocate tramvaiului, altele sunt alocate pe alte subaxe ale priorității 4: pentru grădinițe, pentru colegii tehnice, pentru spații verzi. Aici există un parteneriat cu celelalte județe din Regiunea Vest. Noi am cedat banii noștri pentru spații verzi pentru că nu aveam întocmit Registrul Spațiilor Verzi și atunci riscam să pierdem banii aceștia nu numai noi, ci întreaga Regiune. Noi am cedat acești bani Aradului, Aradul dându-ne nouă bani pentru grădinițe, astfel încât să mărim suma inițială pe care noi o aveam alocată, în jur de 400.000 de euro. Noi am făcut documentațiile pentru grădinițe, am trecut la pasul următor – cereri de finanțare. Sunt documentații și cereri de finanțare pentru cele 5 grădinițe pe care le avem în plan, pe care trebuie să le depunem până în decembrie, când e termenul de depunere, chiar dacă banii sunt prealocați”, explică Sorin Dumitru, consilier în cadrul Primăriei Reșița.

upt 1000x100