Vicepreședintele Popovici, îngrozit de abuzurile asupra copiilor și de jaful din centrele de plasament din Caraș-Severin!

Ionuț Popovici a devoalat pentru cititorii expressdebanat.ro ce a descoperit în urma controalelor repetate făcute la Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului din subordinea Consiliului Județean în mandatul Anei Vasile.

Vicepreședintele CJ a ținut mai întâi să explice faptul că nu a avut o problemă personală cu fostul director, așa cum s-a vehiculat la un moment dat, iar mai apoi a prezentat o serie de nereguli foarte grave peste care efectiv nu s-ar fi putut trece. „Eu am avut o problemă cu managementul doamnei Ana Vasile.  Eu am avut o părere foarte bună despre dumneaei şi am în continuare, mai ales că mi-a fost profesor la Facultatea de Drept European pe care am absolvit-o, dar în momentul în care am plecat la drum cu domnul preşedinte Silviu Hurduzeu i-am spus foarte clar că mă interesează foarte mult ce se întâmplă cu sistemul de asistenţă socială al judeţului Caraş-Severin. Vorbim despre copii, despre bătrani, de persoane cu handicap. Eu m-am îngrozit când am descoperit anumite lucruri în acest sistem, practice, un sistem bolnav, altcumva nu pot să îi spun. Am făcut câteva controale tematice, iar ceea ce am putut descoperi acolo m-a îngrozit”, a mărturisit Popovici.

Al doilea șef în Consiliul Județean a exemplificat mai departe aspecte scandaloase descoperite în centrele de plasament din Caraș-Severin, mai ales după câteva vizite-fulger, neanunțate: „Discutăm de consum de substanţe interzise, despre furturi, despre prostituţie, abuzuri făcute de angajaţi ai DGASPC asupra copiilor, despre tentative de suicid, discutăm administrativ despre achiziţii care au fost făcute la supra preţ. Și aici vă dau un exemplu: a venit la noi un şef de la centru cu un buget să il aprobăm, buget pe care l-am luat, l-am parcurs şi am constatat că ne solicită 41.000 de lei pentru a achiziţiona o imprimantă. Păi eu şi colegul meu vicepreşedinte Flavis Nedelcea avem o imprimantă de maximum 2.000 de lei super performantă. Cam aşa au mers lucrurile acolo!”

leader board 728 x 90 px

Popovici nu s-a oprit aici și a vorbit mai departe despre violență.  Despre actele de violență exercitate asupra beneficiarilor. „Mi-am făcut o practică din a merge prin centre şi a face controale inopinate. Nu am spus nimănui, m-am urcat în maşină şi m-am dus în bucătărie, în camerele copiilor, în toalete, am discutat cu beneficiarii şi aşa mai departe. La un moment dat, într-un colț, am văzut un minor de 12 ani, foarte trist. L-am convins să îmi spună apăsările lui, mi-a atras atenţia un lucru extrem de grav, pe încheietura mâinii stângi avea nişte urme. Mi-am dat seama că este o situaţie complicată, gravă. Ce se intamplase de fapt?! Timp de un an, unul dintre profesorii lui, diriginta dacă nu mă înşel, îl abuza fizic, deci îl trăgea de urechi, de păr, îi dădea palme peste cap în mod repetat. Vă spun sincer că în următoarele 15 minute m-am dus direct la acea şcoală, nu l-am mai găsit pe respectivul profesor şi poate e mai bine că nu l-am găsit. Am avut o discuţie cu doamna directoare, evident au încetat aceste abuzuri, copilul nu mai este acolo, este acum în plasament la o familie, este foarte bine, dar din păcate aceasta este realitatea sistemului de asistenţă socială. De fapt, au fost astfel de lucruri, acum nu se mai întamplă. Sunt foarte atent la ce se întamplă, cei care au greşit categoric au plătit, plătesc şi vor plăti”, a detaliat vicele CJ.

Despre astfel de lucruri ar trebui să se vorbească de acum doar la timpul trecut și asta pentru că, odată cu schimbarea conducerii manageriale, situația a început să se schimbe. Elena Amzoi i-a câștigat încrederea vicepreședintelui Popovici și semnale sunt destule că soarta beneficiarilor din centrele de plasament s-a îmbunătățit semnificativ.