Bani aruncați pe proiecte inutile! Programul de modernizare a Uzinei de Apă 3 trebuie refăcut

Primăria Lugoj a anunțat că modernizarea Uzinei de Apă Nr. 3, aflată lângă trecerea peste calea ferată de pe strada Smârdan, nu se va mai face nici în acest an.

Lucrările se impun ca o necesitate stringentă pentru a îmbunătăți calitatea apei livrate lugojenilor, însă demersurile începute în urmă cu patru ani nu au dus la niciun rezultat până în prezent. Autoritățile aruncă vina pe proiectant, care a propus o soluție costisitoare și fără a garanta îmbunătățirea parametrilor de tratare a apei.

„La Uzina 3 s-a renunțat la proiect pentru că cei de la Meridian 22 au spus că soluția propusă de proiectant nu ar îmbunătăți cu nimic parametri. Era o sumă colosală acolo și proiectantul nu a putut face dovadă că parametri s-ar schimba și nu merita. De aceea trebuie să facem alt proiect.”, a explicat Francisc Boldea, primarul Lugojului, în cadrul ședinței extraordinare a Consiliului Local Lugoj din 31 octombrie. Asta înseamnă că după ce a fost plătit un proiect, care nu este bun de nimic, acum trebuie alocate alte sume pentru un alt proiect, despre care nu se știe dacă va aduce o îmbunătățire la acest obiectiv.

Uzina numărul 3, construită în anii ’80, este cea mai mică dintre cele trei uzine ale municipiului, are rolul de a echilibra presiunea în sistemul de furnizare a apei în Lugoj și captează apă din șapte foraje. În fiecare vară, lugojenii alimentați de la această uzină, din cartierul cuprins între străzile Vincențiu Babeș – Oituz – Bocșei – Herendeștiului – Tudor Vladimirescu – Vlad Țepeș – Zorilor reclamă probleme de potabilitate, apa având și un pronunțat miros de baltă produs de bacterii. În această zonă a municipiului sunt mai multe capete de coloană, care trebuie spălate sub presiune, repetat, în fiecare vară, pentru a reduce bacteriile care se formează pe conducte și dau un miros neplăcut apei ce ajunge la robinetele din casele oamenilor.