Banca Transilvania: „Taxa pe active înseamnă naţionalizarea profiturilor“

Banca Transilvania (BT), cea mai mare bancă din România după fuziunea cu Bancpost, a transmis prima reacţie faţă de decizia Guvernului de a impozita suplimentar băncile, potrivit unui articol publicat joi în Ziarul Financiar, citat de Mediafax.

BT afirmă că este vorba de o naţionalizare a profitu­rilor care va opri orice plan de dezvoltare al băncii în perioada următoare, că a oferit finanţări noi de 7 miliarde de lei în ultimii trei ani IMM-urilor şi microîntreprinderilor şi că taxa, dacă se va aplica trimestrial, va avea con­secinţe grave asupra sistemului bancar, a eco­no­miei, asupra populaţiei şi antreprenorilor, notează ZF.


„Vedem că suntem pe­na­li­zaţi suplimentar cu o taxă pe ac­tive, care, în opinia noas­tră, înseam­nă na­ţio­na­lizarea pro­fi­tu­ri­lor, chiar dacă Banca Transilvania a ofe­rit deja discount la active sau am lucrat cu marjă redusă, impusă de stat“, a transmis Banca Transilvania.

Reprezentanţii băncii afir­mă că tot planul iniţial de a continua consolidarea în sectorul bancar din România va fi dat peste cap. „Având în vedere incertitu­dinea generată de discuţiile legate de această taxă, pre­cum şi turbulenţele econonomice pe care ta­xa­rea su­pli­men­tară le va aduce, nu avem in­ten­ţia să con­tinuăm planul de achiziţii în Ro­mâ­nia, aşa cum ne propuseserăm“, au mai subliniat reprezentanții BT.

Cea mai gra­vă con­secinţă va fi asupra eco­nomiei şi antre­pre­norilor, pentru că finanţările vor fi puse în pericol. „Taxa va duce la dezechilibre imediate şi grave, atât în sectorul bancar, cât şi la nivelul în­tre­gii economii, cu efecte directe asupra popu­laţiei şi antreprenorilor locali“, afirmă banca.

Banca Transilvania a pierdut la Bursa din Bucureşti o treime din valoare după introdu­ce­rea acestei taxe, de la o capitalizare de 11,3 miliarde de lei la data de 18 decembrie 2018 coborând la 8,3 miliarde de lei la 16 ianuarie 2018.