Banatul universitar a intrat în Comisia naţională de acreditare! Postul a fost câştigat prin concurs de Ileana Rotaru!

Ministerul Educaţiei Naţionale a anunţat ieri rezultatele concursului privind selecția cadrelor didactice din învățământul universitar și preuniversitar în vederea constituirii Comisiei specializate de acreditare (CSA).

Dintre cei 20 de membri ai CSA, unul singur provine din Regiunea Vest – Banat: prof. univ. dr. Ileana Rotaru, de la Universitatea „Tibiscus“ Timişoara, în trecut conf. univ. la Universitatea „Eftimie Murgu“ Reşiţa. Cei mai mulţi membri CSA reprezintă instituţii din Bucureşti – 5, Sibiu – 3, Cluj, Galaţi – 2. Şi-au câştigat loc în CSA, de asemenea, câte un cadru didactic din judeţele Argeş, Bacău, Brăila, Dâmboviţa, Maramureş, Olt, Suceava şi Timiş.

Membrii Comisiei specializate de acreditare sunt numiţi, în urma concursului, prin ordin al ministrului Educaţiei, pentru o perioadă de 5 ani, cu posibilitatea înnoirii mandatului o singură dată. Evaluarea și selecția portofoliilor candidaților s-a făcut în perioada 3-24 aprilie, rezultatele afişate ieri pe site-ul Ministerului Educaţiei Naţionale urmând să fie confirmate definitiv în 28 aprilie, după soluţionarea eventualelor contestaţii.

Pentru o perfecţionare continuă a dascălilor

Comisia specializată de acreditare este un organism care funcționează în coordonarea Direcţiei Formare Continuă din cadrul Direcţiei Generale Management Preuniversitar, în conformitate cu prevederile Metodologiei de acreditare şi evaluare periodică a furnizorilor de formare continuă și a programelor de formare oferite de aceştia, aprobată prin OMECTS nr. 5564/2011. Atribuțiile principale ale Comisiei specializate de acreditare sunt: evaluarea programelor de formare continuă în vederea acreditării, alocarea de credite profesionale transferabile pentru programele de formare continuă propuse spre acreditare, precum şi echivalarea numărului de credite profesionale transferabile obţinute de personalul didactic care a participat la programe speciale.

Cu alte cuvinte, CSA acreditează programe de perfecţionare pentru dascăli, pe formare continuă. Programele propuse comisiei spre acreditare sunt realizate de universităţi, inspectorate şcolare, case ale corpului didactic, organizaţii neguvernamentale.




„De drag şi cu pasiune“

Comisia are şi trei membri supleanţi, dar, ca urmare a punctajelor obţinute de candidaţi, nici unul dintre aceştia nu este din Regiunea Vest. Aşadar, dacă Ileana Rotaru nu ar fi candidat – s-a înscris la concurs în penultima zi! –, Banatul nu ar fi avut reprezentanţi în CSA!

„M-am înscris la concurs pentru că o parte din cariera mea didactică s-a desfăşurat în domeniul formării profesionale a dascălilor. De asemenea, în perioada când am lucrat în minister ca inspector regional pe zona de vest a ţării, am reuşit să particip şi să cunosc în detaliu nevoile profesorilor, problemele furnizorilor de formare. Din păcate, în învăţământul românesc încă predomină ideea de «reciclare», în locul aceleia de învățare pe parcursul vieţii. Îmi doresc ca dascălii să beneficieze de cursuri de formare care să îi ajute cu adevărat, astfel încât să creştem copii frumoși, iar şcoala să fie unul dintre locurile unde se vine de drag şi cu pasiune. Pentru Universitatea Tibiscus, poziţia aceasta este un câștig: în CSA nu este niciun alt membru dintr-o instituţie de învăţământ privată. Pentru instituțiile de învățământ din zona de vest este, de asemenea, un câștig, întrucât portofoliul meu a fost singurul selectat din această zonă“, a declarat, în exclusivitate pentru expressdebanat.ro, prof. univ. dr. Ileana Rotaru.

În prezent profesor universitar la Facultatea de Drept şi Administraţie Publică din cadrul Universităţii „Tibiscus“ Timişoara, Ileana Rotaru a fost până anul trecut conferenţiar universitar la Universitatea „Eftimie Murgu“ din Reşiţa, de unde a demisionat ca urmare a modului cum era manageriată instituţia sub rectoratul Doinei Frunzăverde şi apoi al Venerei Manciu. Cu acel prilej, în aprilie 2016, Ileana Rotaru a demisionat şi din Senatul UEMR, din Consiliul Facultăţii de Ştiinţe Sociale şi din Consiliul Departamentului de Ştiinţe Sociale. Ulterior, din septembrie 2016, Ileana Rotaru avea să asigure o perioadă, până la alegeri, interimatul funcţiei de decan al Facultăţii de Drept şi Administraţie Publică din cadrul Universităţii „Tibiscus“ Timişoara.

„Activitatea mea didactică şi ştiinţifică sunt periclitate la fel cum este şi sănătatea mea, prin urmare consider că încetarea raporturilor mele de muncă cu UEM Reşiţa este necesară şi, probabil, binevenită pentru unii. Vă mărturisesc cu sinceritate că această decizie am luat-o cu dificultate şi sper ca învăţământul superior reşiţean să îşi redobândească renumele de altă dată printr-o restructurare profundă şi sinceră. Cred cu tărie şi voi continua să sper în revirimentul şcolii româneşti de calitate”, spunea în aprilie 2016 Ileana Rotaru.

CITEŞTE ŞI: 

„Eftimie Murgu” rămâne doar cu echipa de „majorete”. Din cauza amenințărilor și a lipsei de profesionalism! 

Două orașe și 63 de comune din Caraș-Severin țintesc fonduri europene destinate comunităților subdezvoltate

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/