Banatul, un imens platou de filmare! Hackerville a injectat în Timișoara aproape 1 milion de dolari în trei luni!

Vestul țării, ca un mare platou de filmare pentru super-producții cinematografice! La Timișoara se pregătește înființarea unei comisii de film, pe un model deja existent în străinătate, iar inițiatorii ideii sunt optimiști!

La Timișoara s-a turnat serialul se mare succes Hackerville, o producție HBO, dar asta poate fi doar începutul unei adevărate industrii cinematografice pe Bega. Cei de la Asociația DocuMentor propun o asociație care să valorifice potențialul regiunii de vest. „Comisia de film din vestul României ar trebui să fie operațională cam în șase luni, așa cum o gândim noi în momentul de față. Ar fi foarte simplu să o înființăm numai la Timișoara, dar noi vrem să convingem mai multe municipalități. La invitații noștri sunt asocieri de 11-14 municipalități într-o asociație de genul asta. Rareori un oraș singur poate susține o astfel de comisie, decât dacă e un oraș capitală. Această comisie ar fi o asociere între municipalități și consilii județene și ea ar trebui să fie operațională într-un an, un an și jumătate. Ideea e ca în doi ani, când Timișoara va fi capitală culturală europeană, să avem un fond de film regional care să sprijine și producătorii locali să realizeze filme. Pentru că banii se împart la București și se împart foarte greu”, spune regizorul timișorean Florin Iepan.

La discuții au fost prezenți și reprezentanți de la HBO, studiourile Castel Film, dar și de la comisii similare din Europa, precum cea din Norvegia de Vest, cea de la Vilnius sau cea din Finlanda de Vest, regiune de unde este și orașul Turku, fostă capitală europeană a culturii. Florin Iepan vede și în România o comisie de acest tip în Vest, cu Reșița, Crișana, dar și județul Hunedoara și poate chiar și Clujul. Regizorul spune că, mai mult ca sigur, comisia de va înființa, rămâne de văzut și cu ce componență regională. „Reacțiile de Primăria Timișoara și Consiliul Județean Timiș sunt pozitive în momentul acesta, urmează să avem întâlniri de felul acesta la Arad, Reșița, la Oradea, chiar și la Salonta, unde s-au filmat mai multe filme și e o primărie deschisă, chiar la Deva, Hunedoara, poate chiar la Cluj. Vedem unde este agreată ideea. Dar ne ținem de ea și șansele sunt peste 90%”, spune Iepan.

Primarul Robu e încântat de inițiativă. „Noi considerăm că există un potențial ridicat în Timișoara și în regiune pentru a fi un suport de dezvoltare pentru producția de filme. Pentru a pune în valoare acest potențial sigur că avem nevoie să facem cum au făcut alții”, spune Robu, care e de acord cu o astfel de comisie pentru vestul țării.

Actorii din vest, ignorați și ei de București

Regizorul timișorean a punctat că o astfel de comisie nu ar avea doar rolul de a „importa” în partea noastră de țară super-producții, ci și de a „exporta” actori spre filme sau seriale produse în București sau străinătate. „Rolul este de a promova această regiune de vest a României ca locație unde să vină producătorii de film străini și români să-și facă filmele, chiar și seriale de televiziune. Avem patru teatre, iar marea majoritatea a actorilor, care sunt foarte buni și experimentați, nu ajung nici în filmele românești, nci în telenovele, nici în serialele străine, nici în filme străine pentru că nu locuiesc la București. Ceea ce este absurd! Vă dați seama ce potențial de oameni, distribuție, dar nu numai, sunt și oameni care au echipamente foarte bune, servicii. Hackerville a injectat în economia locală din Timișoara aproape 1 milion de dolari în trei luni”, a explicat Florin Iepan.

O astfel de comisie nu presupune costuri mari, iar Iepan spune că se pot aduce bani și din mediul privat. „O comisie de acest tip funcționează cu o mână de oameni. Rareori ea e mai mare de trei-patru, maximum cinci oameni. Ea ar avea nevoie de un buget care să vină de la primării și consilii județene, dar ar putea să vină și de la mediul de business care să susțină o activitate de promovare”, a mai precizat regizorul.