Banatul Montan nu-i „iartă” de atracții nici pe cei mai leneși.

Fie destinate turiștilor dornici de lucruri noi, fie localnicilor, Banatul Montan ascunde o sumedenie de atracții care să acopere cerințele fiecăruia. Pentru cei în căutare de trasee lejere, ca o plimbare de o zi, dar pline de magie, repertoriul bănățean ascunde o mulțime de vestigii istorice, numai bune pentru ieșiri.

Cu punctul de pornire din una dintre localitățile cărășene, traseele simple, în urcare ușoară, conduc către o lume magică. Pe câte un vârf de deal, se deschide o poartă impunătoare de cetate care privită printre gene mai păstrează încă esențe ale vremurilor apuse. Cetățile medievale ale Banatului Montan sunt alternativele perfecte pentru zilele însorite și leneșe în care turiștii caută să evadeze din haosul cotidian fără prea mult efort fizic sau timp pierdut prin codri.

Prima pe lista acestor atracții se încadrează Cetatea Caraș. La doar doi kilometri de localitatea Carașova, situată și ea la doi pași de Reșița, cetatea deschide o priveliște de poveste în care șerpuiesc Cheile Carașului. Zidurile medievale se ridică la 480 de metri deasupra peretelui stâncos.

cetatea caras cetate bocsa

Printre atracțiile medievale se numără și Cetatea Cuiești, care veghează deasupra Bocșei. La o înălțime de 125 de metri, cocoțată în locul care poartă numele Buza Turcului, ruinele se afișează într-un peisaj inedit.

Cetatea Ilidia este și ea o variantă pentru o plimbare de weekend. Ruinele sale se găsesc pe Dealul Cetate, de la Socolari, la o altitudine de 650 de metri. Cu toate că urcușul este cam anevoios, odată ajunși în vârf sub tălpi vor curge râuri de câmpuri, drumuri șerpuite și păduri de brazi. Cei cu ochi mai buni pot zări chiar în depărtare linia Dunării.

Poate cel mai spectaculos loc, din cauza zidurilor care au răzbit în trecerea timpului, este Turnul lui Ovidiu, din localitatea Turnul Ruieni. Cei care au în gând o plimbare până pe Muntele Mic se pot abate pe drum pentru o plimbare de doar câteva ore spre turn. Chiar dacă au trecut mai bine de cinci sute de ani de când lăcașul a fost ridicat, ruinele sale au conservat o mare parte din ceea ce era odinioară.

cetate ilidia turnul lui ovidiu

Nu la final de listă, asta pentru că Bantul Montan este condimentat bine cu cetăți medievale, dar în încheierea celor mai la îndemână atracții ale zonei, se regăsește și Donjonul de la Mehadia. Încă din secolul al XIV-lea, cetatea veghează cu fală zona de culoar de pe culmea dealului Grad.

Foto: www.panoramio.comistoriabanatului.wordpress.comcetati.medievistica.ro

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/