O seamă de evenimente artistice au loc în această săptămână pentru a marca un număr rotund – 60 – câți ani împlinește Bocșa ca oraș. Cu acest prilej, Primăria și Consiliul Local Bocșa invită cetățenii să participe în fiecare seară la festivalul de film.
Prima ediție a acestui eveniment cinematografic inițiat de Biblioteca orășenească „Tata Oancea”, în parteneriat cu Primăria orașului, a debutat aseară spre bucuria celor prezenți în Parcul „Pescăruș”.
„Din câte festivaluri am organizat în tot Banatul, cel mai numeros public în prima seară este aici, la Bocșa! Vă felicit, bocșeni!”, a ținut să remarce Ioan Cojocariu, coordonatorul evenimentului, invitat la microfon de către moderatorul Gabriela Șerban.
Și primarul orașului, Mirel Patriciu Pascu, a menționat că „orașul în care m-am născut, orașul în care am crescut, în care am făcut școala și pe care astăzi îl conduc este mai vârstnic cu zece ani decât mine și e o plăcere și o cinste deosebită pentru mine ca și la aniversarea a 60 de ani să fiu primarul acestui oraș pe care îmi doresc să-l reînvii, să-i readuc strălucirea de altădată. Iar proiectul de astăzi este unul dintre multele proiecte gândite în acest sens. Orașul nostru are nevoie de lucrări de canalizare, de asfaltare, de amenajare și întreținere a unor spații și clădiri, dar are nevoie și de cultură! Are nevoie de momente de recreere, iar eu îmi doresc să ofer bocșenilor o plajă cât mai largă de activități cultural-recreative”. De asemenea, primarul a mulțumit tuturor pentru prezență și a invitat bocșenii să participe și la programele desfășurate sâmbătă și duminică pe Insula „Paradis” din zona Bocșa Izvor (Bringl).
Inițiatorul proiectului, regizorul Ioan Cărmăzan, a fost cel care a propus acest eveniment interesant și inedit pentru Bocșa, un Festival de Film care să marcheze aniversarea celor 60 de ani ai Bocșei ca oraș, tocmai pentru ca tinerii și copiii locului să aibă acces la tezaurul cinematografiei românești, sub această formă, adică, în aer liber, alături de prieteni. A fost invitat la microfon și actorul și regizorul Florin Ionescu, managerul Teatrului de Vest Reșița, susținut din public de numeroși colegi și prieteni.
„Banatul Montan Film Festival” continuă pe parcursul acestei săptămâni și după cum au gândit organizatorii, fiecare seară de film începe cu un eveniment cultural: un recital de poezie, o prezentare de carte, o prezentare de film sau de autor.
Aseară, filmul lui Nae Caramfil – „Restul e tăcere” – a fost apreciat de publicul prezent în număr mare în Parcul „Pescăruș” din Bocșa Română.
Astăzi, de la ora 20.30, în același loc va rula filmul istoric „Mihai Viteazu”, în regia lui Sergiu Nicolaescu, iar invitat special este Liubiţa Raichici pentru un recital de poezie și prezentare de carte.
Mâine, de la aceeași oră (20.30) invitat special este directorul artistic al festivalului, regizorul Ioan Cărmăzan (Bucureşti) pentru prezentarea volumului „Oamenii de pământ ai lui Ioan Cărmăzan” de Ioan-Pavel Azap (Cluj-Napoca: Ecou Transilvan, 2014). Va fi vizionat filmul „Ţapinarii”, dramă, regia Ioan Cărmăzan, 1983.
Joi, 12 august, ora 20.30 – va avea loc prezentarea cărţii semnate de Adalbert Gyuriş (Germania) şi vizionarea filmului „Nea Mărin miliardar”, o comedie în regia Sergiu Nicolaescu, 1979.
Vineri, 13 august, ora 20.30 – invitat special este jurnalista Anca Marilena Bica din Reşiţa, specialist în teatrologie, jurnalism teatral şi management cultural și va fi vizionat filmul „Extemporal la dirigenție”, în regia Nicolae Corjos, 1988.
Sâmbătă, 14 august, ora 20.30 – invitat special este actorul Alexandru Moldovan din Bucureşti, iar filmul propus – „Columna”, istoric, regia Mircea Drăgan, 1968.
Tot sâmbătă, 14 august, ora 20.00 la Bocșa Montană, Zona Izvor, este programată inaugurarea Insulei „Paradis” printr-un program artistic sub genericul „Tinerețe zi de vară”, cu muzică, distracție și foc de artificii.
Invitația pentru ultima zi a evenimentelor festive este adresată cititorilor www.expressdebanat.ro de către Gabriela Șerban, directorul Bibliotecii „Tata Oancea“ din Bocșa.
„Duminică dimineața, 15 august, în zi de mare sărbătoare creștină, Adormirea Maicii Domnului, cu binecuvântarea Preasfințitului Lucian, Episcopul Caransebeșului, pe Insula Paradis va fi oficiată Sfânta Liturghie de către un sobor de preoți bocșeni, apoi va fi sfințită troița din această zonă, proaspăt restaurată de către biserica Pogorârea Sfântului Duh din Bocșa Montană. Iar seara, începând cu ora 18.00, bocșenii sunt invitați la o plimbare pe aleea cu tei și pe Insula Paradis în acordurile muzicii folk. Actorul bocșean Dan Mirea va încheia prima ediție a Festivalului de Film de la Bocșa. O săptămână de sărbătoare la Bocșa, de cultură și tradiție, de artă și spiritualitate, pentru reușita căreia trudesc oameni ai administrației publice locale în frunte cu primarul orașului, preoții comunității și oamenii care slujesc pe tărâmul atât de sinuos al culturii.”