Banatul l-a uimit pe jurnalistul britanic Charlie Ottley. Relația complicată pe care o are cu Băile Herculane

Catedrala Mitropolitana din Timisoara

La finalul proiectului prin care producătorul britanic Charlie Ottley, realizatorul Wild Carpathia, a realizat mai multe clipuri de promovare pentru județul Timiș, în perspectiva Timișoara – Capitală Europeană a Culturii, jurnalistul se declară uimit de ce a văzut în întreg Banatul. Charlie Ottley spune că le-a și recomandat prietenilor să viziteze locurile de aici, însă vorbește cu tristețe despre fostele stațiuni vii ale Banatului, acum lăsate de izbeliște.

Despre Timișoara, Charlie Ottley spune că este orașul cu cel mai bogat mix cultural din întreaga țară.

charlie ottley 3

„Județul Timiș este o poartă către restul țării. Dacă vii în România cu mașina, treci prin Timiș. Timișoara este unul dintre cele mai frumoase orașe din România și, din punctul meu de vedere, are cel mai bogat mix cultural. Arhitectura este uimitoare și este un exemplu pentru restul țării, pentru modul în care poți să renovezi și să restaurezi zone foarte mari din oraș, pentru a le reda frumusețea de odinioară. În plus, este un oraș vibrant și sunt multe lucruri pe care le poți face aici.”, a declarat producătorul britanic.

În plus, Timișoara este punctul de plecare pentru explorarea județului Timiș. Banatul, cu totul, este o zonă minunată, a mai spus Charlie Ottley: „Aici este și Parcul Național Cheile Nerei, care este incredibil, sunt Băile Herculane, sunt Porțile de Fier. Sunt multe locuri în care poți să ajungi repede de la Timișoara, care sunt cel puțin la fel de frumoase ca Transilvania sau Maramureș. Timișoara este un punct de plecare ideal pentru cei care vor să vină să viziteze vestul României.”

Întrebat ce ne lipsește ca să fim mai căutați de turiști, răspunsul lui Charlie Ottley vine mai degrabă ca un apel la conștientizare.

herculane

„Aveți de exemplu izvoare de apă termală, așa că turismul balnear este o mare oportunitate. Această zonă nu a fost niciodată dezvoltată și exploatată așa cum ar trebui. Există, nu departe de aici, un spa cu apă termală care e închis și care cred că a fost cumpărat recent de un investitor privat. Pentru binele județului, astfel de locuri ar trebui deschise. Există și exemplul Băilor Herculane, cu fostele băi imperiale, care ar trebui expropriate, dar statul nu face nimic în acest sens, iar ele se distrug. Vom pierde, astfel, unul dintre cele mai importante monumente din Europa de Est. Există posibilitatea de a ridica, în zona acestor izvoare de apă termală, construcții elegante, în stilul celor de la Budapesta, nimic ieftin sau de prost gust.”, a mai explicat jurnalistul.

Ar putea fi făcute, de asemenea, trasee de călărie sau de mountainbike, în zonele deluroase din Timiș. Totodată, dezvoltat turismul viticol.

„În zona de est a Timișului sunt dealuri, sunt zone care ar putea fi minunat explorate de pe cal. Se pot face tururi călare în podgorii, de exemplu. Sau cu bicicletele. O oportunitate excelentă ar fi o combinație între turismul viticol și turismul de aventură. Cred că sunt foarte multe oportunități. Autoritățile fac cât pot, dar ar trebui să se implice și antreprenorii privați, care să înceapă să ofere mai multe pachete turistice de aventură. Sigur că le-aș recomanda prietenilor mei să vină în vestul României. Am și făcut asta. Am mers cu niște prieteni cu mașina în Băile Herculane, pe care le urăsc și le iubesc în același timp. Am o relație ciudată cu această localitate. Îmi place mult să merg acolo, dar, în același timp, mă întristează foarte tare. Am vorbit cu autoritățile locale, care nu prea pot să facă nimic, pentru că guvernul nu le permite. Problema e la autoritățile din București, care ar trebui să schimbe legile sau măcar să le adapteze, în așa fel încât să poată ajuta acest oraș înainte ca partea veche să se prăbușească de tot.”, a conchis Charlie Ottley.

În această săptămână, Consiliul Județean Timiș a lansat o serie de clipuri de prezentare ale județului, realizate de Charlie Ottley. Videoclipurile, trei la număr, vor rula pe BBC World News, de la mijlocul lunii noiembrie până la finalul lunii decembrie. Vor fi, de asemenea, folosite și în promovarea aferentă anului 2023, când Timișoara va fi Capitală Europeană a Culturii, pentru atragerea turiștilor în județ.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/