Banatul, așa cum a fost. Patru cărți și un film documentar cu povești despre istoria și migrația din Banat sunt lansate astăzi la Timișoara

Primul proiect de cercetare antropologică despre migrația din Banat – „Cămine în Mișcare/Moving Fireplaces”, realizat de Asociația Timișoara 2021 – Capitală Europeană a Culturii și de Asociația „Prin Banat”, lansează patru cărți și un film documentar cu povești din trecut și prezent, la 100 de ani de la trasarea granițelor peste Banatul istoric.

Așadar, astăzi, 10 decembrie, de la ora 18.30, în noul spațiu Corner Space by TM2021 din Bastionul Maria Theresia, sunt așteptați toți cei care doresc să descopere povești spuse sau nespuse ale oamenilor care au locuit sau continuă să locuiască în satele de la granița cu Serbia și Ungaria. Vor fi povești despre migrație și istorie, despre șvabi și obiceiuri străvechi sau mai noi.

Intrarea la eveniment este liberă, în limita locurilor disponibile, iar mai multe informații despre proiect sau această lansare pot fi găsite pe: www.facebook.com/movingfireplaces/.

Cartea „CĂMINE ÎN MIȘCARE. 2019” reprezintă o variantă de interpretare, a lumilor întâlnite de echipa de proiect în vara anului 2019, în Jimbolia, Lenauheim, Comloșu Mare, Comloșu Mic, Dudeștii Vechi și Beba Veche, cu toate suprapunerile pe care le-a adus timpul și granițele vieților unor oameni, în 100 de ani de la împărțirea Banatului între România, Serbia și Ungaria.

În completarea ei vin „CĂMINE ÎN MIȘCARE. VOLUMELE I-III” care conțin „povești de buzunar” în care personajele principale și versiunile imaginare ale acestora ies la iveală treptat.

Un alt moment important al serii va fi marcat de premiera filmului „GRANIȚA” (THE BORDER) – realizat în cadrul proiectului Cămine în Mișcare, în regia Cristinei Băican. Documentarul va mai fi proiectat și la București, în aceeași zi, de la ora 18.00, la Casa Filipescu Cesianu.

„Cămine în Mișcare/Moving Fireplaces” este singurul proiect din programul cultural Timișoara 2021 care se desfășoară în jurul Timișoarei, în regiunea Banatului istoric, gândit pentru a încuraja oamenii să-şi împărtăşească moştenirea culturală şi poveştile personale cu cei din jur.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/