Asociația De la Măicuța, cu sprijinul comunității locale, în colaborare cu Asociația My Banat, organizează în premieră la Secusigiu, în județul Arad, Banat Brunch. Evenimentul are loc în 25 noiembrie, de la ora 11, la căminul cultural.
Localitatea Secusigiu se află la margine de Lunca Mureşului și are o istorie care vine încă din 1359. Comuna are astăzi aproape 6.000 de locuitori care exprimă în bucătăriile lor parte a acestei istorii. Români, sârbi, maghiari și germani au vorbit, prin bucătării, aceeași limbă. A pământurilor bogate de cernoziom ce i-a făcut renumiți pentru multe, iar între toate, roșiile, duhanul sau piparca, mai ales.
„Vă așteptăm înaintea iernii la Secusigiu să vă încălziți cu o zamă de părădaică, așa cum numai cei din «Secu» știu să facă! Și să aflați povestea lui Măicuța și lumina care astăzi îi călăuzește pe copiii ei să-i împartă mai departe bunătatea. Evenimentul este organizat de Asociația De la Măicuța, cu sprijinul comunității locale și în colaborare cu Asociația My Banat, iar donații făcute pentru participarea la acest brunch, organizat în premieră la Secusigiu, vor fi folosite în totalitate pentru organizarea unor ateliere de fotografie cu copiii din localitate. Imaginile rezultate vor fi cuprinse într-o expoziție foto despre localitate.”, au transmis organizatorii.
Cei interesați se pot înscrie la eveniment făcând o donație de 100 de lei/persoană în contul RO37BTRLRONCRT0663869901 deschis la Banca Transilvania, cu precizarea „Donație pentru Asociația De la Măicuța”.Copiii în vârstă de până la 7 ani participă gratuit.
Sâmbătă, 25 noiembrie, Căminul Cultural din Secusigiu
11.00 – Deschidere și prezentare gazde – Asociația „De la Măicuța”
11.00 – 13.00 – Experiențe culinare locale
Aperitive: platouri de șoancă cu mere, cârnați, șfarcă și călbășete de casă făcute de Gelu din Secusigiu; platou cu brânză de oaie de la ciobanul Doru a lu’ Monică; clisă fiartă, ouă găigană, ouă fierte, zacuscă; pâine de Pecica cu smântână și miere de stup; platou cu legume de toamnă; pâine de la Pecica; colac local.
Preparate calde: zamă de părădaică cu cârnați și cu ouă, zamă de părădaică, cornorăți, căurmă de porc (papricaș de porc), crumpi pe cipsie cu ludaie, crumpi pe cipsie cu ludaie, călbășete și șfarcă (cartofi în tavă cu dovleac, caltaboș și tobă). Murături de toamnă – gogoșari din Secusigiu, ardei și salată de varză.
Desert: turce cu gem și zahăr, cornulețe, prăjitură cu mere și prăjitură cu brânză dulce.
Băuturi: ceai din plante locale – tei și mentă; vin fiert, cafea, apă de la fântână.
13.00 – 15.00 – Vizite ghidate
Vizită la Mănăstirea din Bezdin, mănăstire a comunității sârbe – transport asigurat de comunitatea locală; vizită ghidată la Biserica Ortodoxă din Secusigiu cu părintele Horia; tur ghidat de arhitectură locală cu studenții de la Facultatea de Arhitectură Timișoara; vizită la Casa lui Măicuța și degustare de ceai de mușețel cu miere.
15.00 – Întoarcere la căminul cultural
11.00 – 15.00 – Activități și ateliere în căminul cultural
Poveștile satului cu locuitorii comunei; atelier de brodat costume populare cu membrii www.toaleromanesti.ro; vorbire în grai bănățean- prezentarea colecției de costume populare locale – Amalia Stoica; mini-târg de produse locale – producători din Secusigiu, miere din Satu Mare, pâine de la Pecica, mere de la Felnac.
Foto: Asociația My Banat