Asociația Locus, care a inițiat în urmă cu cinci ani proiectul Herculane Project pentru salvarea Băilor Neptun din stațiunea de pe Valea Cernei, trage un nou semnal de alarmă asupra riscului de prăbușire a imobilului de patrimoniu.
Situația Băilor Neptun este din ce în ce mai gravă, susțin reprezentanții Asociației Locus. S-a ajuns în punctul în care degradările extinse ale zidăriei necesită lucrări de amploare, care ies din sfera intervențiilor de punere în siguranță.
„Avem trei sectoare în prag de pre-colaps și la ultima vizită pe șantier am descoperit că fațada principală a unui sector de clădire s-a desprins de structura portantă a clădirii și se deplasează către stradă. Este mai mult decât un pericol, este o situație ce poate genera o stare de urgență!”, anunță Oana Chirilă, președintele Asociației Locus.
Deși este nevoie de intervenții urgente asupra clădirii, situația juridică incertă a terenului pe care aceasta se află (clădirea este proprietatea UAT Băile Herculane, iar terenul pe care se află aceasta este proprietate privată), îngreunează misiunea Asociației Locus de a salva Băile Neptun.
„Ne învârtim în cerc, din păcate, și trebuie să intervenim cât mai urgent și cât mai în ansamblu cu intervenții masive. Pe de-o parte, nu putem accesa fonduri guvernamentale sau europene, pentru a face intervențiile atât de necesare, (situația juridică ne împiedică), iar pe de altă parte, legea, așa cum este ea definită astăzi, nu ne permite decât intervenții reversibile de punere în siguranță/consolidare și nu restaurare. Baia Neptun se află în punctul în care necesită o restaurare, iar degradările apar tocmai din lipsa izolațiilor hidrofuge verticale și orizontale. Această degradare nu poate fi eliminată prin intervenții reversibile”, explică președintele Asociației Locus.
De asemenea, Oana Chirilă mai spune că tot ce s-a făcut până acum pentru Băile Neptun se datorează fondurilor venite din partea societății civile, însă este nevoie în continuare de sprijin și solidaritate pentru a face intervenții de consolidare asupra edificiului: „Până acum tot ceea ce am făcut pentru Băile Neptun a fost cu sprijinul vostru și pentru asta vă mulțumim enorm. Suntem însă departe de a strânge suma necesară pentru a face intervențiile de consolidare necesare împiedicării colapsului în zona de etaj. Avem 15.000 euro din suma de 60.000 euro, conform devizului elaborat în primăvară. Cu fiecare lună în care nu intervenim, cu atât devizul crește, întrucât degradările avansează. Suma nu este una mare, de aceea facem apel la dumneavoastră, cei care ne susțineți și care vedeți potențialul de reactivare al Băilor.”
De-a lungul timpului, Asociația Locus a solicitat în repetate rânduri sprijin de la Guvern pentru salvarea Băilor Neptun, însă răspunsurile primite au fost în mare parte aceleași: „aproape nimeni nu ne poate ajuta atâta timp cât această situație juridică persistă”, a mai punctat Oana Chirilă.
Reprezentanții Asociației Locus se încăpățânează însă și nu renunță, făcând din nou apel la societatea civilă: „Noi credem că totuși, așa cum am făcut-o și în trecut, uniți, putem face intervențiile necesare. Vă rugăm să contribuiți financiar și haideți să le arătăm că se poate!”
Modalitățile prin care puteți contribui financiar pentru salvarea Băilor Neptun sunt:
– redirecționează 2% din impozitul pe venit către proiect https://herculaneproject.ro/implica-te/;
– donează online pentru Băile Neptun https://herculaneproject.ro/implica-te/;
– cumpărați un Bilet virtual la Băi, în valoare de 5 euro/25 euro https://herculaneproject.ro/produs/bilet-la-bai/;
– trimite un SMS la 8845, cu textul Herculane, și donează 2 euro/lună;
– donați prin DonorBox: https://donorbox.org/donation-form-185 sau prin aplicația Pago: https://doneaza.pago.ro/herculaneproject/;
– sponsorizați prin contract, scriind la contact@herculaneproject.ro.
FOTO: Asociația LOCUS