Băile Herculane intră în elita orașelor-stațiune din Europa

Comitetul Științific al Asociației Orașelor Termale Istorice din Europa (EHTTA) a acceptat primirea stațiunii în cadrul acestei prestigioase asociații.

Asociația Orașelor Termale Istorice din Europa a fost inițiată, în 2009, la Bruxelles (Belgia) de către șase membri fondatori: Acqui Terme (Italia), Bath (Marea Britanie), Ourense (Spania), Salsomaggiore Terme (Italia), Spa (Belgia) și Vichy (Franța). Multe dintre aceste orașe au fost implicate în proiectul de cooperare de trei ani numit „Thermae Europae” (Programul Cultura 2000), care a avut ca scop valorificarea și conservarea moștenirii culturale termale din Europa, continuând însă să lucreze împreună prin stabilirea unei rețele permanente. Drept urmare, EHTTA a fost înființată ca o asociație non-profit bazată pe nevoia de a încuraja protejarea și valorificarea moștenirii artistice, culturale și a apelor termale din întreaga Europă.

De atunci, 37 de orașe-stațiune și 11 alte asociații și regiuni din 18 țări au aderat la EHTTA, care a devenit astfel una dintre cele mai prestigioase și valoroase asociații din Europa. Cele mai importante entități în domeniul balnear, istoric, arhitectural și cultural din Europa sunt membre sau lucrează în parteneriat cu această asociație, iar cei mai importanți specialiști în domeniile mai sus menționate își aduc contribuția la creșterea prestigiului acesteia.

expresb 1000x100

„Această asociere este o veste minunată pentru orașul nostru care, pe deoparte recunoaște valoarea istorică a patrimoniului arhitectural balnear din stațiune, iar pe de altă parte ne va ajuta prin experiența acumulată de către membrii acesteia în dorința noastră de restaurare a stațiunii, de conservare a patrimoniului și de readucere a numelui Băile Herculane acolo unde îi este locul. Mulțumim pe această cale membrilor Comitetului Științific al EHTTA, în frunte cu domnul Mario Cecente, domnului José Manuel Baltar Blanco – Președinte EHTTA, doamnei Simone Zagrodnik – director executiv, domnului Werner Henn, neobosit iubitor al Băilor Herculane și al Banatului Montan, precum și tuturor celor care s-au implicat cu pasiune în toate acțiunile necesare pentru a putea aplica ca membri ai Asociației Orașelor Termale Istorice din Europa. Pentru Băile Herculane, a deveni membri ai acestei prestigioase asociații este o onoare care ne obligă!”, spune primarul stațiunii Băile Herculane, Cristian Miclău.