Baftă, nea Nicolae!

Nea Nicolae Ciucă așteaptă cu nerăbdare rotativa. Nu că s-ar fi săturat de condus guvernul, patria, poporul, ci pentru că dânsul e militar, și nu orice militar, are onoare, este disciplinat și la el cuvântul e cuvânt. A apucat să-i spună celuilalt: „Bă, Marcelino, ți-am promis că mă dau la o parte, mă dau. Ce dracu’! Eu nu sunt ca alții care una spun și alta fac. Un singur lucru te rog, facem schimbarea după 10 mai, nu de alta, dar să apuc și eu dineul de ziua regelui, că papanași mai buni ca acolo n-am mâncat pe la nicio petrecere la care am tot fost până acum.”

Băiat salon, nu cred că Marcel ar zice ba. Cu atât mai mult cu cât nici el, nici pesediștii lui nu se omoară după zile de astea. Una, că e la cură de slăbire (dovadă că a trecut pe la croitor să-i strâmteze hainele), iar pe deasupra el e cu cârnații de Pleșcoi, nicidecum cu papanașii cu înghețată a lu’ general. Dacă ar fi fost vorba de 8 mai, poate ar fi avut oarece de comentat, dar așa…

Deci după rotativă, nea Nicolae are două variante la îndemână. Fie se retrage o lună, două, chiar trei, dacă e nevoie, la căsuța cu zorele pe care o are de la țară, fie se roagă de Boc, Batistuță și Bolojan să-l susțină să ajungă vicepremier. Ar putea să se autopropună, că e ditamai președintele de partid și ar putea face ce vrea mușchii ’mnealui, dar la cât de mult bun-simț are într-însul, nu-l văd în stare de așa ceva. Ca o paranteză, nea Nicolae nu e ca Batistuță, obraznic și guraliv. Nu, dânsul se mulțumește cu puținul ăla pe care îl are, că vorba lui: „Bă, frate, dintr-o pensie de 20 de mii de lei, eu zic că totuși se poate trăi decent!”

Revenind, prima variantă l-ar ajuta să se relanseze prin muncă. Să plivească buruienile din straturile cu roșii și ardei, să dea cu săpăliga, să adune gândacii de Colorado de pe vrejurile de cartofi, să mai schimbe o țiglă, să mai bată un cui și câte și mai câte. Varianta cealaltă, echivalentul funcției de viceprimar, i-ar da posibilitatea să aibă continuitate în muncă, dar și să se odihnească până va ajunge președinte la Cotroceni. Că așa l-am auzit pe Lucică Bode spunând: nea Nicolae ar fi soluția ideală pentru a-i lua locul lui Klausică. Peste toate astea ar putea să se roage de un logoped să-l scape de „ăăitul” ăla pe care îl scoate pe gât tot la două vorbe.

În concluzie, nea Nicolae Ciucă pleacă. Frumos ar fi să dea și el o masă la despărțire. Să-și cheme camarazii din partid, dar și pe pesediști, unguri, lipoveni, sârbi, tătari, găgăuzi și ceilalți reprezentanți ai minorităților, la o măslină, o berică, un suc. Că așa se face. Să aducă și lăutarii să-i cânte pe aia cu: „Bălălău băiat deștept// S-a îmbrăcat locotenent// Și-a lăsat și mustăcioară// Să bage fetele-n boală.” Hai, c-o să fie haios. Părerea mea. Baftă, nea Nicolae!

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/