Back to work? Bike to work, Timișoara! Prima ediție, încheiată cu succes!

S-a încheiat prima ediție a evenimentului „Bike to Work”, desfășurat în județul Timiș. Timp de patru zile, orașul Timișoara și județul Timiș „au respirat mai curat, mai în liniște”.

Evenimentul a fost inițiat de Fundația Medici’s, cu suportul și implicarea a 80 de companii din Timiș, inclusiv a trei Consulate Onorifice. 800 de persoane au participat sau au fost interesate de eveniment, iar impactul mediatic în comunitate s-a ridicat la peste 100.000 de persoane. Motivația evenimentului a fost una de responsabilitate socială.

„Ce beneficii aduce mersul pe două roți, fără motor? Deplasarea la job pe bicicletă asigură distanțarea socială care ne protejează în pandemia de COVID-19, distanțare care nu poate fi asigurată optim prin mijloacele de transport în comun. Folosind bicicleta, orașul va fi mai liniștit și mai verde, nepoluat. Mișcarea fizică crește imunitatea organismului, previne multe afecțiuni și este un antidepresiv puternic. Și nu în ultimul rând, este cool sa mergi pe bicicletă la job sau în oraș. Mark Rutte, prim ministrul olandez o face zilnic. Nu întotdeauna mersul pe bicicletă, la job, poate fi facil, plăcut și sigur. Iar uneori poate fi chiar imposibil sau riscant. Chiar dacă Timișoara este orașul din România cu cei mai mulți kilometri de pistă de biciclete, iar Timișul deține cea mai lungă pistă de biciclete, de aproape 40 de km, legând Timișoara de Serbia, încă nu există un proiect unitar care să creeze un „inel verde” de piste de biciclete, care să lege circular comunele periurbane ale zonei metropolitane. Să lege radial orașul de platformele industriale din prelungirea căilor Aradului, Lipovei, Lugojului, Șagului sau Torontalului. Consiliul Județean Timiș are însă printre prioritățile sale conturarea sau finalizarea unor astfel de proiecte.”, au transmis organizatorii evenimentului.

„Bike to Work Timiș 2020”, nu a fost un eveniment de grup, ci a propus reîntoarcerea la job, la început de septembrie, renunțând la mașină și folosind bicicleta, timp de patru zile. Fotografiile sau selfie-urile funny au fost postate chiar de către participanți pe paginile de Facebook Bike to Work Timișoara, atrăgând comentarii și like-uri. Iar participanții care au atras cele mai multe like-uri vor primi premii din partea organizatorilor. Două biciclete vor fi oferite din partea Clinicilor Medici’s și a companiei Av Sec Training.

„Cel mai mare beneficiu al evenimentului rămâne însă obișnuința de a folosi cu plăcere și responsabilitate bicicleta în drumul nostru zilnic spre job. Iar mulți dintre directorii unor renumite companii și organizații din Timiș s-au implicat personal în acest proiect: Samuel Cireș – Heraeus (Germania), Bogdan Timar – decanul Universității de Medicină și Farmacie, Daniel Marcu – Clubul Economic German, Narcisa și Adrian Bădescu – Clinicile Medici’s, Giovana și Anton Iuhas – Gia Consulting, Francisc Horvath – BDI, Gheorge Fernea – Gabbro, Cristian Casapu – DaVino, Iova Acimovăț – AWR Lease, Radu Ticiu – Timișoara Startup Hub și mulți alții. La fel ca și pentru ei, pentru Mark Rutte, prim ministrul Olandei, este o normalitate să meargă la muncă pe bicicletă. Primul ministru olandez a fost surprins în repetate rânduri folosind acest mijloc de deplasare spre jobul zilnic. Chiar dacă nu locuiește în Timișoara și nu s-a înscris în acest proiect verde pentru Timiș, Dl Mark Rutte a primit like-uri de apreciere pentru exemplul pe care îl dă în rândul demnitarilor și al cetățenilor Europei.”, au mai transmis organizatorii.

Chiar dacă Timișoara este orașul din România cu cei mai mulți kilometri de pistă de biciclete, iar Timișul deține cea mai lungă pistă de biciclete, de aproape 40 de km, legând Timișoara de Serbia, încă nu există un proiect unitar care să creeze un ”inel verde” de piste de biciclete, care să lege circular comunele perimetrale ale zonei metropolitane. Prin urmare Consiliul
Județean Timiș are însă printre prioritățile sale conturarea sau finalizarea unui proiect care să lege radial orașul de platformele industriale din prelungirea căilor Aradului, Lipovei, Lugojului, Șagului sau Torontalului.

Participanții care au atras cele mai multe like-uri vor primi premii din partea organizatorilor două biciclete ce vor fi oferite din partea CLINICILOR MEDICI’S și a companiei AV SEC TRAINING.

Primii doi participanți, clasificați pe primele doua locuri, la diferență mare de ceilalți participanți sunt: Marius Bădescu, 1800 like-uri (bicicleta oferita de compania AV SEC Training, Timisoara) și Alin Gușiță, 1700 like-uri (bicicleta oferita de Clinicile Medici’s Timisoara). Pentru locul II (o pereche de ochelari de soare de la Optique Timisoara) s-ar califica Milena Schank, cu 282 like-uri, iar pentru locul III (3 vouchere, pentru 3 persoane, în valoare de cate 200 lei/voucher la Clinicile Medici’s Timisoara (laborator, optica sau dental), ar putea să se califice: Bianca Iagaru, 228 like-uri; Ana-Maria St, 219 like-uri; Emilia Ioana, 218 like-uri; Crina Peta, 210 like-uri.

Organizatorii au transmis și mai multe aprecieri și mulțumiri speciale:

-pentru promovarea inedită a evenimentului ”Bike to Work Timișoara” 2020 Francisc Horvath, director regional BDI, pentru promovarea bicicletei în Timișoara, alături de bunicul său, la diferență de opt decenii; Iova Acimovăț, owner AWR Lease, pentru ideea de ”a-și alimenta” bicicleta la o stație de carburanți și lui Corneliu Vaida, owner Lynx, pentru sprijinul acordat în promovarea inedită a campaniei Bike to Work Timișoara.

– pentru frumusețea imaginilor și promovarea inedită a orașului Timișoara și a Timișului în campania ”Bike to Work Timișoara” 2020: Bianca Aura Marin, Daniela Itineanțu și Adriana Răscăcea;
-pentru implicarea personală a unor manageri și administratori de mari organizații din Timiș (private, universitare si publice) în promovarea bicicletei și a evenimentului ”Bike to Work Timișoara” 2020: Samuel Cireș, director general pentru România a reputatei companii germane Heraeus; Bogdan Timar, decan al Universității de Medicină și Farmacie din Timișoara; Călin Dobra, președinte al Consiliului Județean Timiș;

– pentru implicarea unei întregi echipe în promovarea bicicletei și a evenimentului ”Bike to Work Timișoara” 2020: Gia Consulting și Iuhasz & Partners (Giovana și Anton Iuhasz);
-și o apreciere simbolică pentru oferirea unui exemplu demn de urmat în promovarea bicicletei în spațiul european, atât în rândul înalților demnitari cât și a cetățenilor Europei: Mark Rutte, prim ministrul Olandei, pentru deplasarea ”la job” cu bicicleta. Primul ministru olandez a fost surprins în repetate rânduri folosind acest mijloc de deplasare spre jobul zilnic. Chiar dacă nu locuiește în Timișoara și nu s-a înscris în acest ”proiect verde” pentru Timiș, Dl Mark
Rutte a primit like-uri de apreciere pentru exemplul pe care îl dă în rândul demnitarilor și al cetățenilor Europei.