Bă, mai ho!

Sarabanda schimbărilor și numirilor la șefia Direcției de Sănătate Publică Caraș-Severin devine tragic-comică. Ba chiar caraghioasă, în condițiile în care mahării din Ministerul Sănătății joacă alba-neagra cu nervii și sănătatea unor oameni.

După ce a stat două luni pe tușă, din motive binecuvântate de sforarii de serviciu, managerul suspendat, Dănilă Miloș, a revenit pe funcție într-o dimineață de marți, prin ordin de ministru, ca peste câteva ore, tot ăia din Minister să se răzgândească și să-l mute cu funcție cu tot tocmai la Giurgiu. Bă, ești nebun? Bă, ești prost? Cum să faci, bă, una ca asta? Să-l anunți pe bietul om marți la prânz că a doua zi trebuie să se prezinte la noul loc de muncă, altfel a sfeclit-o, să nu spun altfel. Și, nu oriunde, tocmai la Giurgiu, la 700 de kilometri distanță de casa lui? Și cu ce să ajungă omul miercuri, fix la ora 8, să nu i se taie ora sau orele, că avioanele nu zboară, elicopterele sunt doar pentru miniștri, trenurile sunt tot pe întârziere, iar ca să conduci mașina personală toată noaptea, înseamnă că prima zi de lucru și-o rezervă somnului. Cum e posibil, domnule, așa ceva? Uite că este posibil, la fel cum au procedat ăia de la Interne cu fostul șef al Poliției Caraș-Severin, Viorel Avram, mutându-l la mama dracului, acolo unde se pune harta în cui, la Botoșani.

La prima vedere, asta e curată bătaie de joc. În realitate, este vorba de ceva și mai grav. De umilință, ba chiar de sfidare a bunului simț, doar să-i arăți tu, ministru sau secretar de stat, cât ești de șmecher. Cum le poți face tu pe toate fără să dai socoteală cuiva. Deocamdată. Personal, nu cred că a mai făcut așa ceva vreun guvernant în ultimii 30 de ani. Liberalii ne arată că pot. Se cred veșnici. Așa au crezut și pesediștii.

L-aș întreba pe domnul ministru Marcel Vela, responsabil de soarta noastră pe timp de pandemie și coleg de guvern cu domnul Nelu Tătaru, dacă este normal să se întâmple asta. Eu înțeleg că nu v-au ieșit ploile cu omul pe care l-ați vrut la DSP în locul demisionarului Romeo Dumitrescu, dar e posibil așa ceva? Și mai știm că nu dumneavoastră l-ați trimis la Giurgiu, cum încearcă unii să acrediteze ideea conspirației. Dimpotrivă, dumneavoastră vreți binele tuturor conjudețenilor și, implicit, al lui Dănilă Miloș.

Tocmai de aceea, încercați să vorbiți, ca de la om la om, cu Nelu Tătaru, colegul de guvern și de platou TV. Nu să revină asupra deciziei luate, nu să-l întoarcă din drum și nici să-i ceară scuze pentru cele întâmplate. Ci doar să se uite din nou peste acel ordin, dacă cumva l-o fi văzut vreodată, și să cugete nu ca ministru aflat la putere, ci ca om. Să se uite o dată, de două ori, de zece ori de este nevoie peste acel document, apoi să se gândească la ce-l așteaptă pe bănățeanul dumneavoastră într-un oraș străin. Hai, că de dormit o să doarmă pe la vreun internat, vreo cameră de oaspeți, poate chiar la sediul DSP, cu capul pe birou, în cazul în care nu va găsi un hotel deschis, dar de mâncat unde o să mănânce? Restaurantele sunt închise, pizzeriile la fel, autoservirile, gen „La împins tava” sunt ales bules, bufet în gară nu mai există. Ce să facă omul? Să-și ducă de acasă borcanul cu cârnați în untură sau să treacă pe biscuiți și sticksuri? Ori să facă o cură de salată cu roșii și castraveți pentru că așa vrea cineva? Aș fi curios să știu ce ar face domnul ministru dacă s-ar pune în locul lui Miloș.

Domnule ministru Vela. Știu că puteți să faceți asta, repet, nu să-i cereți vreun favor, să se interpreteze ca fiind trafic de influență, ci să-l întrebați pe domnul Tătaru până când va continua bătaia de joc la adresa sistemului sanitar și a românilor? Până când va continua să semneze astfel de documente aberante chiar și pentru cei care încă mai cred că trăiesc în România normală, mult trâmbițată de PNL?

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/