Bă, amărâților, care sunteți, nu-l mai bârfiți pe nea Mitică Buzatu!

Bă, Gogule, tu când ai pus ultima dată mâna pe o sapă. Acu’ o lună? Și nu era o sapă, ci o săpăligă cu care ai tăiat buruienile în fața blocului? Lasă, bă, săpăliga, eu de sapă te întreb și de mers la câmp să prășești porumbul, cartofii și ce-o mai fi la țară. Ai uitat? Te cred, Gogule, te cred, că de la o vreme uiți și ce ai făcut ieri. Auzi, da’ de cosit și de strâns fânul în căpițe, îți amintești? Ești prea bătrân pentru așa ceva? Zău, mă, prea bătrân? Da’ nea Mitică Buzatu de la Vaslui, ăla prins cu geanta plină cu bani, nu era prea bătrân să dea și cu sapa, să cosească și să strângă fânul?

Vezi, Gogule, de gură suntem buni toți: ba că n-avem timp pentru așa ceva, ba că avem tensiune și diabet, ba că ne doare spatele sau suntem prea bătrâni. La justificări nu ne întrece nimeni. Unul nu s-ar duce să dea cu sapa, că e greu să-l bată soarele drept în creștetul capului. Așa că mai bine stă pe marginea șanțului sau la umbra nucului frecând menta toată ziua, așteptând socialul de la primărie. Lenea e cucoană mare, Gogule, dar ne place să-i înjurăm pe ăia care muncesc de le sar capacele, îmbogățindu-se din muncă cinstită. Așa cum e nea Mitică. Toată lumea îl vorbește de rău, îl drăcuie și îl blesteamă, dar nu am auzit pe unu să spună că lui nu i-a fost rușine nici să dea cu sapa, nici să cosească. Cum termina programul de opt ore la Consiliul Județean, cum dădea fuga la câmp unde avea păpușoi și barbule în pământ. Uneori, abia apuca să îmbuce ceva, de teamă să nu se pună ploaia ori să se întunece. O lua și pe nepoată-sa, pardon, secretara-amantă, ca să-l ajute să termine mai repede. Mai cu sapa, mai cu mâna-n sânul și între cracii amantei, să treacă timpul mai ușor.

De unde știu astea? Păi tu n-ai auzit ce-o declarat fosta nevastă a lu’ don președinte când a fost întrebată de unde are toate terenurile și casele alea? „Are o fermă. Nu verific declarațiile de avere ale președintelui CJ. Eu cred că sunt în mod legal obținute. Nu am niciun argument să spun că nu. Că știu cum se duce la prășit, la strâns fân și la… deci nu cred că sunt din alte surse.”. Vezi de unde știu? Nu tu concediu în Dubai, nici măcar la Sovata, nu tu mașini bengoase (un pârlit de Mercedes fabricat în același ani cu o Dacie 1300), nu restaurante sau haine scumpe. A muncit la viața lui de i-au sărit capacele. Și vin ăștia de la DNA și-l saltă pentru un rahat de 250.000 de euro. C-o ținut și el o drăguță? Ce ai fi vrut, să se fi lăsat mai prejos? Ești chiar culmea, Gogule, zău așa!