La Timișoara se pregătește un tur gratuit al Revoluției din Decembrie 1989. Evenimentul are loc sâmbătă, începând cu ora 11.00, și își propune să treacă în revistă locurile reprezentative ale Revoluției și să rememoreze poveștile protagoniștilor acesteia.
„Azi în Timișoara, mâine-n toată țara!” este motto-ul unui eveniment care va fi organizat sâmbătă, 4 decembrie, în capitala Banatului. Astfel, Timișoara Free Tours îi invită pe curioși să participe la un tur gratuit al Revoluției. Acțiunea începe la ora 11.00 și va dura aproximativ trei ore, punctul de plecare fiind Biserica Reformată de pe str. Timotei Cipariu, unde a și început Revoluția Română din Decembrie 1989.
„Participarea la tur este gratuită și nu necesită înscriere sau programare. Cei care apreciază turul și proiectul nostru pot dona la sfârșit dacă doresc orice sumă consideră. Noi o vom folosi pentru a promova mai departe turismul alternativ în Timișoara. Având ca motto unul din sloganurile scandate de timișoreni în Decembrie 1989, turul propus de Timișoara Free Tours prin Asociația Turism Alternativ constituie o trecere în revistă a locurilor reprezentative ale Revoluției și, totodată, o rememorare a poveștilor adevărate ale protagoniștilor acesteia: arestați, răniți și Eroi-Martiri”, au transmis organizatorii.
Timișoara Free Tours informează că turul începe de la kilometrul zero al Revoluției Române. Și anume, Biserica Reformată de pe str. Timotei Cipariu, în fața căreia s-au adunat, încă din 15 decembrie, credincioși cu lumânări în mâini, pentru a împiedica evacuarea abuzivă a pastorului László Tőkes.
„Ajungem în Piața Maria, unde au fost oprite, o zi mai târziu, tramvaiele și s-a strigat, pentru prima oară, „Jos Ceaușescu!“, apoi trecem podul, un loc, de asemenea, încărcat de istorie: aici au devastat revoluționarii, în seara aceleiași zile, o mașină de pompieri trimisă de forțele de represiune. Poposim în Piața Victoriei și ne oprim la Catedrală, în memoria copiilor și tinerilor împușcați în 18 Decembrie 1989, și la Operă, pentru a retrăi momentele unice, când Timișoara a fost declarată, în 20 Decembrie 1989, primul oraș liber de comunism. Ne îndreptăm spre Piața Libertății, unde s-au înregistrat, în după-amiaza zilei de 17 Decembrie 1989, primele victime prin împușcare. Parcurgem bulevardul cu nume de rezonanță – Bulevardul Revoluției din Decembrie 1989 – și ne vom opri în fața Prefecturii, unde s-a aflat sediul Comitetului Județean al Partidului Comunist Român, un punct-cheie pentru începutul și sfârșitul Revoluției. O luăm apoi la pas spre Podul Decebal, unde a avut loc baia de sânge din 17 Decembrie 1989, și apoi ne îndreptăm spre Poliția Județeană, locul în care au fost bătuți și încarcerați pentru o noapte demonstranții cu o seară înainte”, au detaliat organizatorii turului gratuit.
Nu vor lipsi opririle la monumentele Revoluției de pe traseu: ,,Fântâna Martirilor” (Victor Gaga), ,,Crucificare” (Paul Neagu), ,,Martirii” (Péter Jecza), „Sfântul Gheorghe” (Silvia Radu), „Evoluție” (Gheorghe Iliescu-Călinești), „Pietà” (Péter Jecza) și „Învingătorul” (Constantin Popovici), punctate de un scurt istoric, cu accent pe simbolistică. Turul se va încheia în curtea Memorialului Revoluției, în fața fragmentului din Zidul Berlinului, unicul din țară, menit să lege cele două evenimente importante ale istoriei recente a Europei: căderea Cortinei de Fier în Germania și în România.
De neratat este și o vizită la Memorialul Revoluției, unde a fost vernisată recent o expoziție modernă, concepută de tânăra arhitectă Silvia Tripșa și dedicată Revoluției și Eroilor-Martiri.