Avocatul Poporului s-a pronunţat în „Cazul Zăgujeni“! Multe nereguli la centrul de plasament unde un copil a fost găsit spânzurat!

Avocatul Poporului a efectuat o anchetă la Centrul de Plasament „Casa Noastră” Zăgujeni, din județul Caraș-Severin, unde un copil a fost găsit spânzurat pe 10 octombrie.

Conform Avocatului Poporului, personalul Centrului de Plasament „Casa Noastră“ este insuficient. De asemenea, s-a constat că în aceeași locație, alături de copiii din centrul de plasament locuiau temporar și beneficiarii Centrului „Bunavestire” din Caransebeș, aceștia fiind persoane cu handicap, iar manifestările lor comportamentale ar putea influența negativ personalitatea în formare a celor de la centrul „Casa Noastră”. Investigația a mai descoperit că sistemul de supraveghere video nu mai funcționa din 14 septembrie.

Importantă, în cadrul raportului, este concluzia psihologului centrului, care crede că, în fapt, minorul în cauză nu a vrut să se sinucidă, fapt pentru care a făcut gestul la ora mesei, atunci când știa că va fi căutat dacă nu va ajunge la masă, fapt ce trădează o dorință de remarcare puternică, nevoia de a fi în centrul atenției, prin gestul său minorul intenționând doar să atragă atenția asupra sa.

Potrivit recomandării Avocatului Poporului, directorul general al DGASPC Caraș-Severin trebuie să ia măsurile legale pentru ocuparea posturilor vacante în cadrul acestui centru și, respectiv, redimensionarea schemei de personal în vederea respectării standardelor minime obligatorii pentru serviciile de tip rezidențial destinate copiilor plasați în centre de plasament.

Directorului general al DGASPC Caraș-Severin i se mai recomandă să dispună relocarea Centrului „Bunavestire” separat de copiii din Centrul de Plasament „Casa Noastră”, să ia măsuri pentru păstrarea înregistrărilor video o perioadă legală și necesară, să se asigure de revizuirea la nivelul Centrului de Plasament „Casa Noastră” a Procedurii operaționale privind informarea în timp util a evenimentelor importante din viața beneficiarilor, în ceea ce privește aspectele legate de activitățile ce trebuie desfășurate în caz de deces al unui copil și de sesizare imediată a organelor competente.

Recomandarea vine după ce Avocatul Poporului s-a sesizat din oficiu în cazul copilului găsit spânzurat, având în vedere mai multe articole pe această temă, și a făcut o anchetă pe 25 octombrie la centrul de plasament din Zăgujeni.

Întregul raport poate fi citit aici.