Avocații medicului Octavian Mazilu: „Vinovăția sau nevinovăția vor fi stabilite în urma unui proces”

medicul spagar de la Timisoara, director medical la Severin

Avocații medicului Octavian Mazilu, acuzat de luare de mită în formă continuată, spun că prezentarea sa în fața publicului ca fiind vinovat reprezintă o încălcare a prezumției sale de nevinovăție.

Chirurgul Octavian Mazilu, de la Spitalul Municipal din Timișoara, a fost prins în flagrant marți, în timp ce primea 300 de lei mită de la o pacientă. Pe numele său a fost emis un mandat de arestare pentru 30 de zile. Octavian Mazilu „este nevinovat până la rămânerea definitivă a unei hotărâri judecătorești de condamnare”, spun avocații care îl apără.

„Prezentarea sa în fața publicului ca fiind vinovat de faptele care i se impută reprezintă o încălcare a prezumției sale de nevinovăție. Organele de urmărire penală continuă o practică demarată cu ceva vreme în urmă și confundă informarea publicului cu manipularea sa. Prezentarea în fața publicului doar a unei versiuni, comode pentru organele de anchetă, fără a permite celui acuzat să își prezinte poziția nu reprezintă informarea publicului. Reprezintă o instigare a publicului de a considera vinovată o persoană, pe care principii de nezdruncinat ale dreptului ne obligă să o considerăm nevinovată”, transmit apărătorii medicului.

Avocații vorbesc despre „informări cu caracter manipulator” care vor avea un impact și asupra persoanelor care urmează să fie audiate și care ar fi aflat din presă că doctorul este acuzat de fapte de corupție.

„Într-o societate democratică, rolul autorităților statului este acela de a proteja drepturile fundamentale ale persoanei și de a asigura tuturor un proces echitabil. Dacă presa nu poate fi acuzată că utilizează informațiile oferite  de autorități, acestea din urmă au obligația constituțională de a se abține de la orice act care ar putea afecta drepturile persoanelor acuzate penal. Vinovăția sau nevinovăția domnului Mazilu vor fi stabilite în urma unui proces. La acest moment, el trebuie considerat nevinovat. Dacă comiterea unor infracțiuni de către acesta este incertă, cariera sa de zeci de ani, în care a salvat sute sau mii de oameni, în care a educat sute de viitori medici, este o certitudine”, mai transmit avocații.

Procurorii susțin că doctorul ar fi primit mită de 25 de ori în perioada 18 martie – 31 mai 2022.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/