Aviz negativ pentru președintele Dunca! Se eludează legea și se fraudează interesele Aquacaraș!

romeo dunca ciobanu

Secretarul general al județului, juristul Darian Ciobanu, refuză să încalce legea și nu a avizat proiectul de hotărâre inițiat cu dedicație de președintele Romeo Dunca privind Consiliul de Administrație al SC Aquacaraș, societate prin al cărei robinet curg din nou sute de milioane de euro!

Romeo Dunca a inițiat un Proiect de Hotărâre de Consiliu Județean prin care le cere aleșilor județeni să-l mandateze pe el să reprezinte instituția în Adunarea Generală a SC Aquacaraș în vederea desemnării membrilor Consiliului de Administrație al societății care derulează proiecte de sute de milioane de euro.

Selecția candidaților pentru CA al societății de apă și canal s-a făcut de către o firmă specializată în recrutarea resurselor umane. Asta după ce au fost stabilite o serie de obiective strategice, criterii de performanță și condiții obligatorii, cum ar fi studiile superioare, tehnice, economice și/sau juridice, 10 ani de vechime în muncă, din care minim 5 experiență în funcții de conducere/coordonare proiecte de infrastructură urbană.

leader board 728 x 90 px

Raportul final privind procedura de recrutare și selecție pentru cele 7 posturi de membru al CA a ajuns în 10 noiembrie la Consiliul Județean. Într-o listă scurtă apar 10 candidați evaluați, în ordinea punctajului obținut:

  1. Popescu Hadrian 81p
  2. Panduru Bajrami Diana Mihaela 78p
  3. Chelbea Mihai Ilie 77,75p
  4. Jivan Luminița 75p
  5. Ispas Arin 74,25p
  6. Stanciu Laurențiu 69,25p
  7. Mitidoi Nicolae 67,75p
  8. Andreș Solomia 66,75
  9. Georgevici Iulian 66,25
  10. Tuță Adelin 63,75

Dintre cei 10, firma angajată să facă selecția îi recomandă pentru a face parte din CA al Aquacaraș pe primii șapte. Ca atare, președintele Romeo Dunca le supuse aprobării consilierilor județeni, chiar în ședința de mâine, „însușirea Raportului Final nr.1180/09.11/2021 privind procedura de recrutare și selecție pentru cele 7 posturi de membru în Consiliul de Administrație al SC Aquacaraș SA și, în consecință, aprobarea listei de candidați din care vor fi selectați membrii CA ai SC Aquacaraș din lista scurtă remisă către conducătorul autorității”.

Secretarul general al județului, jurist de meserie, Darian Ciobanu, refuză însă să avizeze de legalitate documentul pe care Romeo Dunca și-a pus semnătura și pe care vrea să-l bage joi sub nasul consilierul județeni! Pentru un cumul de motive, care plasează totul în afara legii! Dar asta nu e o problemă pentru unul ca Romeo Dunca. El merge mai departe, așa cum a mai făcut la viața lui. Juristul Ciobanu îi explică președintelui CJ că „lista scurtă” nu conține nicio referință privitoare la studiile candidaților selectați, la independența lor, la domeniul în care sunt licențiați, la experiență, rezumându-se la o ierarhizare în funcție de punctajul obținut. Dar mai ales că, potrivit HCJ 29/2017 „nu pot fi mai mult de 2 membri din rândul funcționarilor publici și altor categorii de personal”. „Profilul CA al societății dictează că nu pot fi mai mult de 1 membru din rândul funcționarilor publici și/sau a altor categorii de personal din cadrul autorităților și/sau instituțiilor publice, dar la o simplă analiză rezultă că din lista scurtă de 10 candidați cel puțin 5 se bucură de aceste calități, iar din lista recomandată de 7 candidați se regăsesc 4 candidați care se bucură de aceste calități”, îi subliniază Ciobanu. Acesta îi și indică pe cei în cauză: Popescu, Panduru, Jivan, Stanciu și Tuță.

Concluzia secretarului general: „Rezultă fără echivoc că nu se respectă prevederea stipulată la art.28 alin 5 din OUG 109/2011”!

Ciobanu îi mai explică, în zadar ce-i drept, președintelui Dunca faptul că mandatul administratorilor este de 4 ani și că reînnoirea se poate face doar în urma unui proces de evaluare, numai că în raportul expertului nu se face nicio referire în acest sens cu privire la cei care sunt și astăzi membri CA.

„Raportul final este viciat cel puțin sub aspectele pe care le-am invocat. (…) Mandatarea reprezentantului CJ în vederea exercitării drepturilor corespunzătoare participațiilor deținute la societatea în cauză s-ar realiza cu eludarea normelor legale în vigoare și în frauda intereselor întreprinderii publice” – Darian Ciobanu, secretarul general al județului Caraș_Severin

Directorul Executiv al Direcției Tehnice din Consiliului Județean, Cristian Bîtea, îi recomandă la rândul său președintelui Romeo Dunca să citească textul Hotărârii Consiliului Județean Nr.29/28.02.2017, care explică până și pe înțelesul unui copil de grădiniță cum trebuie să arate profilul Consiliului de Administrație al Aquacaraș.

Contează toate astea pentru Romeo Dunca, președintele Consiliului Județean Caraș-Severin?! Nu! A trecut peste avizul negativ și a inițiat proiectul de hotărâre. Acum, responsabilitatea e și pe umerii consilierilor județeni!