Cel mai mare șpăgar dovedit din Caraș-Severin pretinde că soția sa magistrat, ieșită la pensie nu cu mult timp în urmă, habar nu avea de averea lui uriașă. Procurorii susțin însă cu totul altceva, și anume că fosta judecătoare a Tribunalului Caraș-Severin a omis în mod intenționat să treacă în declarația de avere cele 15 imobile ale familiei tocmai pentru că mare parte din ele au fost cumpărate din șpăgile primite de soțul său. Practic, judecătoarea ar fi ținut ascunsă averea de ochii lumii și ai anchetatorilor!
Din declaraţia de avere a Luminiței Telbis reiese faptul că aceasta deţine împreună cu soţul său trei bunuri imobile: un apartament în Reşiţa cu o suprafaţă de 140 mp, dobândit prin cumpărare în anul 1994, un apartament în Timişoara cu o suprafaţă de 87 mp, dobândit prin cumpărare în anul 1996, şi o casă de locuit în Timişoara în suprafaţă de 88 mp, dobândită prin construire în anul 2010. De asemenea, aceasta mai deţine, potrivit declarației de avere, două autoturisme dobândite prin cumpărare, dar şi un depozit bancar în valoare de 36.000 euro, deschis în anul 2011. Din declaraţia de avere reiese și faptul că Luminița Telbis obţine un venit anual declarat de 91.279 de lei, iar doctorul Sebastian Telbis un venit anual de 26.000 de lei.
Procurorii au constatat că între averea reală dobândită de soţia inculpatului și veniturile realizate există o diferenţă semnificativă, chiar dacă la stabilirea diferenței averii nu au fost luate în calcul cheltuielile efectuate cu întreținerea, plata utilităților și coșul zilnic.
La numirea în funcţie a Luminiței Telbis, aceasta și soțul ei aveau doar o casă de locuit în Reşiţa, dobândită în 1994, cu 150.000 lei, și un autoturism al soțului. În perioada evaluată, averea lor a crescut senzațional. În 2001 au cumpărat cu 2.900 de lei un garaj în Reșița, iar un an mai târziu, unul în Timișoara, cu 3.000 lei. În 2003 au plătit pe un teren în suprafaţă de 500 mp situat în Timişoara suma de 5.000 lei. În același an au cumpărat în Timişoara un apartament, cu 57.000 lei, pe care l-au înstrăinat în 2007, cu suma de 65.800 euro, echivalentul sumei de 223.601 lei. În 2005, soții Telbis au achiziționat un teren situat în comuna Dumbrăviţa, judeţul Timiş, cu 4.575 lei, iar în 2007, teren cu curţi și construcţii situate în comuna Moşniţa Nouă, judeţul Timiş, la un preţ de 42.350 euro (149.072 lei). În 2009 au dat 30.000 de euro pe un apartament în Timișoara, iar în anul imediat următor au luat încă un garaj în Timișoara, cu 3.500 euro. În 2010 au cheltuit alți 43.000 de euro pe un apartament în Timişoara, donat fiicei lor un an mai târziu. În 2013, au achiziționat și un cabinet stomatologic în orașul de pe Bega. Prețul, 50.000 de euro! În 2011 apare și un garaj, cumpărat cu 3.500 de euro. Acesta aparține fiicei doctorului, Laura Andreea Telbis (foto), care nu realizează venituri! În 2012, tânăra a mai cumpărat și ea un garaj. Tot în Timișoara, tot cu 3.500 de euro, tot fără să înregistreze vreun venit! Anul trecut, familia Telbis a mai achiziționat un imobil în Timișoara, pe care a achitat 50.000 Euro. Acesta aparţine fiicei, care nu realizează nici de data aceasta venituri! Tot în perioada evaluată, 1998 – 2014, soții Telbis au cumpărat și vândut o mulțime de autotursime.
„Luminița Telbis avea cunoștință de aceste achiziții făcute pe numele fiicei. Astfel, nu mai avea obligația de a le menționa în declarațiile de avere, întrucât în caz contrar nu ar fi mai putut să justifice proveniența acestor bunuri”, au reținut procurorii în rechizitoriu. „Prin această modalitate, se omitea menționarea în declarațiile de avere a acestor bunuri mobile și imobile, fapt ce denotă intenția directă a inculpatului de a ascunde natura ilicită a sumelor de bani provenite din săvârșirea unor fapte de corupție, fapt ce rezultă și din declarația de avere din anul 2013 în care se menționează doar o parte infimă (doar trei imobile din cele 15) din bunurile deținute în comun. De menționat faptul că soţia inculpatului avea cunoștință de achiziționarea acestor imobile pe numele fiicei sale, având în vedere și discuțiile telefonice interceptate dintre cei doi soți, dar și faptul că a donat un imobil fiicei sale, deși soții nu mai au alți descendenți”, au mai arătat organele de cercetare penală în materialul care a stat la baza trimiterii în judecată a doctorului Sebastian Telbis pentru infracțiunea de spălare de bani în formă continuată.
Doctorul Telbis a încercat să-și apere soția în sala de judecată în momentul în care a fost audiat. „Noi am trăit o vreme separați, soția mea nu știa despre activitățile mele. Declarația de avere a soției cuprinde doar salariul meu, nu și celelalte câștiguri!”, a explicat doctorul în sala de judecată, spre stupefacția procurorului, mirat și el de perioada foarte mare de timp în care soții Telbis ar fi fost separați și chiar în pragul divorțului, așa cum a afirmat inculpatul.
Foto: Facebook