Șoferii din Lugoj, dar mai ales cei care tranzitează municipiul, trebuie să își dezvolte un al șaselea simț pentru a putea evita uneori un pericol iminent sau un pieton ce traversează strada, deoarece, în fiecare an, o bună parte dintre indicatoarele și semnele rutiere sunt fie acoperite de vegetația abundentă, fie sunt furate ori vandalizate. De același tratament se „bucură” și sensurile giratorii din oraș ori scuarurile cu gard viu, unde buruienile cresc ca la tropice.
Periodic, sume din bugetul local sunt alocate pentru a reface aceste indicatoare supuse actelor de vandalism, însă cele care zac acoperite de crengile copacilor sau de vegetația crescută pe rotondele din intersecții mai mult încurcă traficul. În momentul de faţă, pe raza municipiului Lugoj sunt montate aproximativ 950 de indicatoare rutiere, iar dacă monitorizarea şi înlocuirea acestora intră în atribuțiile Direcției Tehnice, respectiv Biroul Tehnic din cadrul Primăriei, de bălăriile din sensurile giratorii nu prea se ocupă nimeni.
Create special pentru fluidizarea traficului, aceste sensuri giratorii sunt de departe cele mai „accidentate” locuri de pe șoselele municipiului. Nici măcar un sens giratoriu nu a scăpat de virajele scurte sau de neatenția șoferilor care nu de puține ori au urcat pur și simplu pe movilele de piatră și pământ, cu consecințe adesea nefaste. Indicatoarele de dirijat circulația în sens nu au nicio șansă să supraviețuiască prea mult, deoarece sunt printre primele afectate sau chiar dacă există, sunt nefolositoare, așa cum este situația de la rotonda din Strada Hezerișului, care seamănă mai mult cu un deal plin de iarbă decât cu o construcție tehnică.
Intersecția Străzii 13 Decembrie cu Privighetorii este mărginită de un „cedează trecerea” atât de ascuns și deteriorat, încât prea puțini șoferi se pot baza pe el. De obicei, cine este mai abil trece primul. Același lucru se întâmplă și pe străduțele aflate în prelungirea străzilor T. Vladimirescu și Panselelor, unde cel mai bine te asiguri personal, decât să te bazezi că celălalt șofer a văzut indicatorul de cedează trecerea.
Întreg cartierul Mondial Bocșei, care este întretăiat de Strada Herendeștiului, beneficiază doar de două semne – unul fiind indicatorul care anunță șoferii că au ieșit sau intrat în Lugoj, iar cel mai important, cel care îi obligă pe conducători să cedeze trecerea la intersecția cu DN 58A, este practic un triunghi spălăcit fără nicio urmă de atenționări rutiere.
Lista ar putea continua cu zeci de străzi din urbe care au minimum un semn îndoit, furat, acoperit de crengi ori întors spre alte direcții. Actele de vandalism şi distrugere sunt monitorizate de Poliţia Locală, Jandarmerie sau Poliţia Municipiului Lugoj, cea care prevede măsuri împotriva distrugerii bunurilor publice, faptelor cu caracter anticivic ori a faptelor ce pun în pericol siguranța traficului. Din păcate, în majoritatea cazurilor, pagubele s-au constatat ulterior și prin urmare nu s-au identificat făptașii, astfel că tragerea la răspundere pe acest segment este aproape inexistentă. În baza Legii 61/1991, în momentul descoperirii făptașilor, amenda este de la 200 la 1.000 de lei.