Două dintre cele mai importante instituții ale județului Caraș-Severin au rămas fără conducere din motive penale. În ambele situații!
Penibil, dar adevărat! Atât liderul Instituției Prefectului, Nicolae-Miu Ciobanu, cât și vicepreședintele CJ, Ionesie Ghiorghioni, au plecat pe ușa din dos a instituțiilor în urma amplelor anchete inițiate de procurori.
Astăzi, premierul Cioloș a rezolvat problema reprezentantului Guvernului în teritoriu, numind în premieră o doamnă la conducerea Prefecturii Caraș-Severin. Aceasta este Florența Albu, care până nu demult a condus departamentul de fonduri europene. Albu nu este afiliată niciunui partid politic, Cioloș dovedind astfel că respectă politica dictată de „vocea străzii”. Mai mult, Florența Albu este recunoscută ca fiind un specialist în domeniul banilor europeni, domeniu pe care l-a supervizat o perioadă bună de timp.
Schemă incompletă la CJ
La polul opus, la Consiliul Județean domnește încă haosul, care pare a fi propagat de actualul vicepreședinte Ilie Iova. Deși s-a văitat în repetate rânduri că schema incompletă la nivel de conducere îi îngreunează activitatea, acesta întârzie momentul alegerii unui nou vice în locul lui Ghiorghioni, care să îl ajute în conducerea județului Caraș-Severin.
Mai exact, la cea mai recentă ședință ordinară a forului legislativ, Ilie Iova a precizat că ar fi încercat să își completeze echipa cu un coleg din cadrul liberalilor, dar aceștia nu și-ar fi dorit funcția. Asta însă se întâmpla pe vremea când încă făcea parte din PNL. Între timp însă, lucrurile s-au schimbat, Iova schimbând peste noapte regulile jocului. În speță, și-a dat seama că ar reprezenta mai bine interesele cetățenilor din tabăra PSD. Prin urmare, schimbându-și opțiunile politice, și optica privind alegerea unui vice din rândul liberalilor s-a schimbat total.
Totuși, cine își dorește funcția de vice?
Potrivit unor surse neoficiale, trei liberali ar fi fost vehiculați pentru ocuparea postului rămas liber. Aceștia sunt: Aurel Miclea, fost PDL-ist, omul de afaceri reșițean Viorel Bașag și fostul președinte al ADI Acvabanat, Surdu Daniel.
Este ciudată această înșiruire de nume în contextul în care se presupune o reformare completă a clasei politice din Caraș-Severin. Spre exemplu, Aurel Miclea, fost primar al comunei Bozovici, unde actualul edil-șef Adrian Stoicu încă remediază greșelile administrației trecute, este în prezent angajat al societății Aquacaraș. De altfel, acesta a fost prezentat de presa locală ca fiind una dintre „vedetele” liberale angajate pe bani mulți fără să se prezinte prea des la serviciu. Prin urmare, o astfel de alegere ar fi opusul „vocii străzii”.
În altă ordine de idei, este interesant de văzut dacă Ilie Iova ar mai fi de acord cu o astfel de numire. Mai mult decât atât, în ciuda declarației sale că niciunul dintre colegii din PNL nu și-ar fi dorit postul, în presa locală se vehicula încă din luna noiembrie faptul că fostul președinte al ADI Acvabanat și-ar fi dorit să îl ocupe. Acesta însă a fost refuzat categoric tocmai de colegul său de partid la vremea respectivă, Ilie Iova, care preciza că nu este momentul oportun pentru a completa organigrama.
PSD se abține, dar conduce!
Tabăra PSD a evitat constant să iasă în public cu o propunere, liderul consilierilor PSD, Ion Spânu, ferindu-se să ofere un răspuns în acest sens la fiecare interpelare a presei. Acum însă, odată ce Iova și-a manifestat afecțiunea față de formațiunea politică, practic, social-democrații conduc județul, iar supărarea din 2012, atunci când nu au câștigat nici măcar un vice le-a fost ștearsă definitiv.
Până ca momentul oportun să sosească, apele politice au devenit tot mai agitate, astfel că în prag de alegeri Consiliul Județean Caraș-Severin rămâne tot cu o schemă incompletă, deși în cadrul instituției sunt probleme legate de termene în derularea banilor europeni pentru proiectul privind Vaporetto, cel de apă-canal și cel de gestionare a deșeurilor.