Mulți liberali i-au considerat pe useriști, cu + în coadă, drept popândăii coaliției de guvernare. Remarca vine de la un copreședinte tras la costum și încălțat cu sandale de plajă, de la un altul, care mai mult își bea sucul și-și bagă biletul de Unibet la Bruxelles decât în țară, dar și de la celebrul deputat Bulai, care a scandalizat opinia publică cu declarația lui despre Iisus Hristos: „Apărut în lume, fără ca părinții lui să fi făcut dragoste”. Și ce și-a zis Cîțu la începutul mandatului: las’ că-i fraierim noi pe tonții și aiuriții ăștia cărora le stă capul la orice, numai la guvernare, nu. Și chiar am crezut că așa va fi, mai ales după ce l-a luat fain frumos de guler pe Voiculescu și i-a făcut vânt din scaunul de ministru al Sănătății!
Dar știți cum e zicala cu socoteala de acasă? Exact așa s-a întâmplat la examenul pentru ocuparea funcției de manager al caselor județene de asigurări de sănătate. Din cei 54 de candidați admiși în prima etapă, la concursul scris s-au prezentat 33. Bun și atât, gândindu-ne că acolo partidele și-au trimis cei mai buni candidați. Specialiștii. Mai ales PNL. Numai că USR a prins ocazia să le arate liberalilor că sunt tămâie când vine vorba de ocuparea funcțiilor prin susținerea examenelor. La numiri de prefecți, directori, șefi, șefuți și alte funcții or fi ei buni, nimeni nu zice altfel, că acolo nu se ține cont de inteligență, ci de proptea. Ai spatele asigurat, ajungi pe funcție, chiar dacă ești prost bâtă, dar nu și când vine vorba de examen.
La concursul ăsta, useriștii, care conduc Casa Națională de Asigurări de Sănătate, prin Adrian Gheorghe, au vrut să ne sugereze că liberalii stau bine la inteligența artificială, nu și la cea dobândită de la mama natură. Dovadă că, din cei 33 de candidați, doar cinci au întrunit punctajul necesar. „Bă, v-am spus că doar gura e de voi? Că la inteligență e vai de capul vostru”, le-ar fi transmis un userist liberalilor care se și vedeau boieri peste una dintre cele mai bănoase instituții ale statului. Da, dar nu știm exact câți din ăia cinci sunt de la PNL, căci, de rușinea lor, organizatorii nu au prezentat lista cu numele concurenților și a partidelor care i-au trimis la concurs.
Ceilalți candidați, 28 la număr, mai bine rămâneau acasă, nu-și mai cheltuiau banii cu cazarea, cu drumul, că, obișnuiți ca și până acum cu examene aranjate, n-au pus mâna pe bibliografie. Dovadă sunt punctajele obținute, echivalentul notelor de 2, 3 și 4. Pe ici, pe colo câte un 5 și un amărât de 6. Reprezentantul liberalilor cărășeni, cu un punctaj de 22,7, s-a situat pe la coadă. Nici nu-i de mirare. Omul vine din privat, acolo unde face ce vrea mușchiul lui, e la vârsta la care nu mai citește nici măcar un ziar, darămite o bibliografie de sute de pagini cu legi, ordonanțe de guvern și alte acte normative. El n-a făcut decât să-și asculte șeful de partid și nimic altceva. Cineva îmi spunea că, înainte de a pleca la București mărturisise că dacă nu-i va lăsa cu fițuici, nu va lua examenul. Omul știa ce știa și așa a și fost.
Cel mai satisfăcut de cele întâmplate candidaților liberali se dovedește Vlăduț Voiculescu, nu doar pentru că a declanșat procedura desfășurării examenului, pe când încă mai era ministru, ci pentru că el a fost cel care l-a numit președinte la CNSAS pe Adrian Gheorghe. Într-un fel, Vlăduț și USR s-au văzut răzbunați în urma rezultatelor examenului la care liberalii au picat mai ceva ca la examenul de Bacalaureat.