Autoturismele abandonate și ambrozia sunt țintele proiectelor de lege ale senatorului Fălcoi!

Legile senatorului Fălcoi rezolvă problemele cu care se confruntă cei mai mulți cetățeni. Dacă vor trece de vot, instituțiile vor fi obligate să elibereze informațiile pe care le dețin în legătură cu o persoană la cererea acesteia, mașinile abandonate vor fi mai ușor de ridicat de pe domeniul public și primarii urmează să fie obligați să taie ambrozia, dacă nu vor să plătească amenzi.

Autoturismele abandonate pe spațiul public sunt obiectul unui proiect de lege depus de Nicu Fălcoi. Useristul a scris o inițiativă care face ridicarea mașinilor mult mai ușoară din punct de vedere legal și speră să intre pe ordinea de zi a Camerei Deputaților cât de curând. „Marți inițiativa mea legislativă legată de modificarea legii privind ridicarea mașinilor abandonate a primit un raport pozitiv și de la Comisia de Administrație din Camera Deputaților. În Senat, a trecut cu unanimitate de voturi și apoi prin aprobare tacită, pentru că termenul a fost chiar în perioada stării de urgență, a primit un raport de admitere cu unanimitate și în Camera Deputaților. Sper să intre pe ordinea de zi a Camerei și în sfârșit să fie aprobată”, a prezentat Nicu Fălcoi.

Una dintre inițiativele legislative semnate de USR și Nicu Fălcoi care urmărește reducerea birocrației și facilitarea accesului la informații a fost depusă în Parlament. Senatorul a dat ca exemplu situația unui cetățean care are nevoie de informații cu privire la activitatea în câmpul muncii și este trimis la firmele unde a lucrat, afaceri care ar fi putut da faliment de zeci de ani. „La începutul săptămânii trecute, am depus un proiect de lege care vizează accesul la informațiile personale. Când cineva merge la ITM pentru o adeverință de vechime pentru a ieșit la pensie și, deși ITM ar trebui să dețină conform legii toate datele legate de activitatea persoanei respective, este trimis la firmele la care a lucrat, firme care s-ar fi putut desființa și de 15 sau 20 de ani. Este o aberație care trebuia corectată și asta intenționează proiectul de lege depus de mine: toate instituțiile publice să fie obligate, la cererea unei persoane fizice să pună la dispoziție toate datele pe care le deține cu privire la persoana respectivă”, a explicat senatorul.

Problema ambroziei, reclamată în special de către cetățenii care suferă de alergii, este abordată într-un proiect de lege la care a lucrat senatorul Fălcoi împreună cu alți doi parlamentari din același partid. „Legea privind combaterea ambroziei existentă nu a fost bine scrisă și nu a putut să producă efecte. Sunt foarte mulți oameni care suferă din cauza acestei buruieni. Am primit zeci de mesaje de la oameni mai ales în perioada de acțiune maximă a plantei, dar și ulterior în care îmi cereau să facem ceva pentru a ține sub control ambrozia. Ne-am gândit că am putea amenda această lege, ne-am dat seama că sunt mult prea multe lucruri de schimbat încât să fie rezolvate lucrurile. Am decis să scriem o nouă lege, proiectul va fi depus săptămâna viitoare. A fost discutat cu specialiști, așa cum facem de fiecare dată când inițiem un proiect de lege”, a încheiat Nicu Fălcoi.

Unul dintre motivele pentru care legea precedentă nu a produs efecte a fost lipsa unei situații exacte a terenurilor unde se află ambrozie. Proiectul semnat de USR propune crearea unei hărți GIS a zonelor infestate. Al doilea punct care i-a determinat pe parlamentari să scrie proiectul este chestiunea terenurilor private. Autoritățile vor avea dreptul să intre pe proprietăți private la fel ca în cazul unui focar de pestă porcină sau grupă aviară. De asemenea, în cazul în care autoritățile nu își îndeplinesc îndatoririle cu privire la eliminarea ambroziei, nu Primăria va fi amendată. Proiectul senatorului Fălcoi stipulează faptul că primarul localității va trebui să scoată din buzunarele proprii bani dacă se dovedește că nu și-a îndeplinit atribuțiile.