Peste 7.000 de noi îmbolnăviri au fost raportate astăzi, 22 septembrie, iar în secțiile de anestezie și terapie intensivă sunt internați peste 1.000 de pacienți, dintre care 18 sunt minori. În contextul epidemiologic actual, autoritățile au decis: doza a treia va fi administrată începând cu data de 28 septembrie.
Astăzi a avut loc o ședință de lucru la care au participat reprezentanții ai mai multor instituții, printre care și ministrul interimar al Sănătății Cseke Attila, secretarul de stat în Ministerul Sănătății, dr. Vass Levente și președintele Agenției Naționale a Medicamentului și Dispozitivelor Medicale, Robert Ancuceanu.
„Având în vedere evoluția epidemiologică severă din România și necesitatea asigurării protecției maximale a cetățenilor împotriva maladiei COVID-19, membrii CNCAV au hotărât în unanimitate, pe baza datelor științifice disponibile, necesitatea administrării dozei de rapel, începând cu data de 28 septembrie, pentru toate persoanele care au mai mult de 6 luni de la administrarea dozei a doua, cu oricare dintre vaccinurile pe baza de ARN mesager”, au transmis reprezentanții CNCAV.
Doza a treia este recomandată persoanelor care riscă să dezvolte forme severe de Covid-19, precum românii care au peste 65 de ani, pacienții cu boli cronice indiferent de vârstă, persoanele din centrele medico-sociale și alte categorii vulnerabile, prevăzute în strategia națională de vaccinare și persoanele cu risc mare de expunere precum personalul medico-social și din învățământ.
Accesul la vaccinare este permis și altor categorii populaționale, care au cel puțin 6 luni de la administrarea celei de-a doua doze de vaccin, indiferent dacă au istoric de trecere prin boală. Doza de rapel se va efectua numai cu vaccinurile pe bază de ARN mesager, indiferent de schema inițială. Astfel, persoanele vaccinate cu Astra Zeneca vor primi doza trei cu unul dintre vaccinurile produse de companiile Pfizer&BioNTech sau Spikevax (Moderna).
Având în vedere că în România imunizarea cu Johnson&Johnson a început în luna mai, pentru persoanele imunizate cu acest vaccin nu este necesară administrarea dozei de rapel. Detaliile privind această recomandare vor fi stabilite în perioada următoare, pe măsură ce vor fi disponibile noi date științifice.
„Programarea persoanelor pentru administrarea dozei de rapel se va realiza prin mijloacele deja cunoscute, inclusiv prin prezentarea directă în centrele de vaccinare sau prin intermediul platformei naționale de programare la vaccinare. Pentru persoanele din centrele medico-sociale și rezidențiale, imobilizate la domiciliu sau fără adăpost, se va utiliza aceeași modalitate de vaccinare, respectiv cu ajutorul echipelor mobile puse la dispoziție de către direcțiile de sănătate publică județene și a municipiului București. Beneficiarii vor primi adeverințe de vaccinare unde va fi specificată schema de vaccinare, cu menționarea celor trei doze efectuate. Reiterăm cetățenilor necesitatea și importanța vaccinării împotriva COVID-19 pentru toate persoanele de peste 12 ani, în interes individual și al sănătății publice, prin reducerea cazurilor severe și a deceselor”, au mai transmis reprezentanții CNCAV.