Deși nemulțumit cu sumele venite de la nivel central pentru anul în curs, ideea solidarității fiind promovată pentru leneși, edilul comunei Berzasca aduce în discuție importanța autonomiei locale, dar și pericolele care pot apărea în momentul în care o administrație publică locală nu-și realizează veniturile și nici nu mai primește bani de la bugetul de stat.
Primarul comunei din Clisura Dunării, Petru Nicolae Furdui, este de părere că, aplicată ad litteram, Legea finanțelor publice locale ar putea aduce fără doar și poate orice UAT pe făgaș normal, financiar vorbind, reprezentanții primăriilor nemaifiind panicați dacă guvernanții ar hotărî să nu mai aloce un leu comunităților.
„Legea spune așa: «alocațiile bugetare se vor face în funcție de raportul dat de numărul populației, suprafața intravilanului, lungimea infrastructurii, nivelul de trai și veniturile proprii pe care le-ai realizat în anul anterior». Cu o astfel de lege, eu m-am pus la masă și, împreună cu consilierii, am spus: «Oameni buni, din ce în ce mai puțini bani vin de la bugetul de Stat». M-au întrebat: «Ce e de făcut?». Și le-am spus: «Să ne punem la muncă. Haideți să începem să creăm locuri de muncă ca să ne creștem cotele din impozitul pe venit din salarii sau din venitul agentului economic. Haideți să ne punem la muncă și să începem să creăm facilități pentru firmele care pot să-și desfășoare activitatea aici ca să ne intre cote din impozitul pe venit, TVA, ca să avem sumele defalcate din TVA care ne intră». Păi dacă eu le încasez, pe lângă impozitele directe, înseamnă că eu pot să nu fiu dependent neapărat de bugetul consolidat.”, a explicat edilul-șef pentru expressdebanat.ro.
În același timp, Petru Nicolae Furdui atrage atenția că nerealizarea veniturilor proprii de către o primărie nu-i va determina pe cei care conduc țara să aibă mână largă vizavi de bugetele locale. Ba din contră. Alocația de la Stat va fi proporțională cu veniturile pe care nu a reușit să le realizeze UAT-ul, ajungându-se ușor, ușor, de la an la an, la sapă de lemn: „Dacă tu nu îți realizezi venituri proprii pentru anul trecut, anul acesta îți diminuează alocația bugetară de la bugetul de Stat proporțional cu cât nu ai realizat veniturile. În momentul acela, dacă nu îți realizezi veniturile, te penalizează în anul viitor bugetar. Și dacă, inclusiv, în anul următor se întâmplă la fel, te duce la insolvență”.
Lenea/neputința conduce inevitabil spre desființarea unei Unități Administrativ Teritoriale
Primarul independent merge mai departe și subliniază că, odată aplicată legea, inevitabil se va ajunge nu doar la desființarea unui UAT, ci la comasarea UAT-urilor.
„Comasarea UAT-urilor e un lucru bun dacă se realizează în funcție de performanță, nu în funcție de o decizie politică. În funcție de o hotărâre politică, lucrurile pot arăta în felul următor: comasarea comunelor la nivel de 10.000 de locuitori. Dar care e comuna care se desființează și care va fi, totuși, comuna în momentul comasării: Berzasca, Gârnic, Socol?”, se-ntreabă edilul.
În cazul în care, spune Furdui, ipotetic vorbind, comuna Berzasca s-ar desființa și prin decizie politică ar fi alipită, spre exemplu, comunei Gârnic, oamenii din Berzasca s-ar răzvrăti spunând că ei dețin mai multe facilități decât UAT-ul vecin. Ei bine, tocmai aici voia să ajungă primarul cu independența financiară a comunei: „Din aceste motive, toată atenția noastră trebuie să fie responsabilă asupra posibilității de a-ți realiza veniturile, astfel încât să nu ajungi în situația în care să nu ai venituri ca să poți funcționa. O comunitate înseamnă să ai o infrastructură rezolvată: drumuri, edilitare: apă, canal, curent, gaz dacă se poate, să ai tot ceea ce-nseamnă infrastructură medicală: dispensar, farmacie, apoi școală, grădiniță, cămine culturale, baze sportive etc. Or, dacă nu le ai, ești mai vulnerabil în fața acestei decizii de a fi comasat”.
Mai mult decât atât, există și posibilitatea ca scenariul sumbru să nu ocolească o comunitate, chiar dacă are o strategie bună și chiar dacă le asigură oamenilor anumite facilități. De ce? Iată cum vede șeful administrației publice locale cărășene această problemă:
„Degeaba ai strategie și degeaba îți pui lucrurile la punct deoarece, la gata, s-ar putea să nu mai ai cui să te adresezi pentru că în timpul ăsta, cât tu ai muncit să faci lucrurile acestea, populația pleacă din comunitate și atunci nu vei mai avea posibilitatea să acoperi cheltuielile de funcționare ale serviciilor publice. Ei, aici, iarăși e o gândire. Ca să putem ieși din criza asta în care ne adâncim trebuie să începem să gândim împreună, toate comunitățile, să facem ADI-urile acestea ca serviciile publice să le susțină acest ADI – o singură societate care să deservească pentru apă, canal, iluminat public, salubrizare, coșerit, nu fiecare UAT să aibă angajații lui pentru că asta înseamnă costuri care se răsfrâng asupra populației”.