Oficialii de pe întreg continentul caută soluții prin care accesul turiștilor la Dunăre să fie mai ușor din orice colț al județului. În acest sens, și în Caraș-Severin s-au realizat o serie de studii, care analizează aceste aspecte.
Sala de ședințe a forului județean a fost astăzi gazda primei acțiuni din cadrul proiectului ,,Transdanube, Turism durabil și turism de-a lungul Dunării”. În implementarea lui sunt implicați 35 de parteneri din opt țări. „Am găzduit un eveniment deosebit în contextul dezvoltării turismului în Caraș-Severin. Prin intermediul lui se urmărește dezvoltarea transportului pe Dunăre, dar nu numai. Mai mult decât atât, acesta își propune o corecție a sistemului de mobilitate a turiștilor”, a declarat astăzi Ionesie Ghiorghioni, vicepreședintele Consiliului Județean Caraș-Severin.
Un rol important îl are dezvoltarea pistelor pentru biciclete, iar potrivit studiului întocmit de Institutul Național de Dezvoltare Turistică, în Caraș-Severin există doar 5 kilometri de astfel de piste în apropierea Dunării, respectiv între Moldova Nouă și Moldova Veche.
„Practic, studiul pe care noi l-am făcut este primul de acest gen și și-a propus să analizeze situația transportului durabil și a turismului în Caraș-Severin”, a declarat Camelia Surugiu, manager de proiect.
Proiectul Transdanube, condus de Agenția de Mediu Austria, a fost depus în cadrul celui de al patrulea apel de proiecte al Programului Transnațional Sud-Estul Europei, în noiembrie 2011. Proiectul a început în octombrie 2012 și va dura doi ani.