Aurel Văduva: Votați PPU-SL pentru a nu lăsa ca dezvoltarea Reșiței să fie deturnată către o pârtie de schi!

Reșița este un oraș cu o frumoasă tradiție industrială. În uzinele din Reșița de-a lungul timpului au fost implementate multe tehnologii folosite în premieră în țara noastră. Cred că putem vorbi despre reșițenii din perioada ascensiunii uzinelor ca despre vizionari în ceea ce privește viitorul anumitor tehnologii, spune omul de afaceri Aurel Văduva.

Dacă stăm să ne gândim cei din Reșița au avut curajul să implementeze sudura construcțiilor metalice inclusiv în construcția de poduri, în vreme ce în restul țării, în cel mai fericit caz, se folosea nituirea sau poate chiar construcția podurilor din piatră. Cam asta era diferența dintre inginerii și tehnologii din Reșița și cei din restul țării.

Noi cei din Partidul Puterii Umaniste Social-Liberal (PPU SL) ne dorim să aducem Reșiței din nou aceeași reputație. Cum vom face acest lucru? Uniunea Europeană are ca prioritate în următorii ani investițiile în reindustrializare, cercetare, inovare și transfer tehnologic. Au fost aprobate bugete generoase în această direcție. Eu sunt de părere că administrația locală se poate implica alături de asociații profesionale (ASR de exemplu ), de Universitatea Eftimie Murgu și de firme private să creeze centre de inovare și transfer tehnologic în domeniile care se regăsesc în activitatea firmelor din Reșița. În acest fel se pot atrage bani europeni pentru cercetare și inovare în domeniile de activitate ale acestor companii.

Companiile care au o atitudine deschisă în această direcție nu au decât de câștigat dintr-un astfel de parteneriat. Un alt beneficiu al unui asemenea parteneriat ar fi faptul că pe lângă aceste centre ar putea veni noi companii care să se stabilească în Reșița și care să profite de existența centrelor de inovare. Venirea unor noi companii și dezvoltarea celor existente ar aduce noi locuri de muncă, care poate necesită o calificare mai înaltă, care de asemenea ar putea fi mult mai bine plătite și în același timp să forțeze tinerii să se califice la un alt nivel. De aici posibilitățile sunt nelimitate dar pentru a face acest lucru avem nevoie să atragem specialiștii pe diferite domenii, care încă îi avem la noi în oraș. Din fericire încă avem specialiștii care s-au format în Reșița, oameni care au lucrat în poiectare și care au parcurs toate etapele unei cariere împlinite ajungând să pună în funcțiune și să inspecteze echipamente, unele proiectate chiar de ei. Din păcate de experiența lor profită acum companii mari din alte țări, deși unii dintre ei și-au exprimat deschis dorința de a pregăti tineri și de a face acest “transfer” de cunoștințe dinspre ei către o nouă generație. Cred eu că alături de acești oameni putem construi centrele de inovare, putem readuce cel puțin o parte din ceea ce a fost industria și renumele Reșiței în domenii pe care aparent administrația Popa se grăbește să le dea uitării.

Partidul Puterii Umaniste Social-Liberal  crede că este nevoie de o intervenție activă a autorității locale pentru a relansa producția industială reșițeană. Dacă nu vă doriți ca Reșița să devină o anexă a unei stațiuni montane doar pentru că acolo are interes dl. Popa, vă așteptăm la vot, votați PPU-SL pentru a nu lăsa ca dezvoltarea Reșiței să fie deturnată către o pârtie de schi!

 

(E)