Audiție absolută la Timișoara! „Romanian Chamber Orchestra” reunește 21 de de muzicieni români de talie internațională!

Încă de pe acum, luna noiembrie se anunță a fi una bogată artistic în orașul de pe Bega! „Romanian Chamber Orchestra”, un nou ansamblu pe scena muzicală românească, va aduce acasă, în concert, 21 de muzicieni români care fac performanță atât în țară, cât și în unele dintre cele mai importante orchestre ale lumii și care promit un eveniment de mare anvergură!

Concertul excepțional, sub bagheta dirijorului Cristian Măcelaru, va avea loc în data de 2 noiembrie, la Filarmonica „Banatul”, programul propus publicului meloman incluzând și o primă audiție absolută.

Directorii artistici ai proiectului sunt doi muzicieni români de marcă: Alexandru Tomescu violonist român cu o carieră internațională, care concertează pe vioara „Stradivarius ElderVoicu”, obiect din Patrimoniul Național al României și Ladislau Cristian Andriș violist român stabilit în Elveția, șeful partidelor de violă al „Orchestra of Europe” și al „Swiss Orchestra”, inițiatorul proiectului Romanian Chamber Orchestra ce se desfășoară sub egida Asociației „Tribul Artistic”.

Un alt nume sonor asociat proiectului este Cristian Măcelaru dirijor remarcabil cu o activitate internațională extraordinară, care se află la pupitrul unora dintre cele mai importante orchestre din lume (Orchestrele Simfonice din New York, Chicago, Los Angeles, „Bayerischen Rundfunk Symphonieorchester”, „Royal Concertgebouw Orchestra”, „Staatskapelle Dresden”, „Gewandhausorchester Leipzig”, „Deutsches Symphonieorchester Berlin”, „Orchestre National de France”, „Vienna Radio Symphony Orchestra”, „BBC Symphony”) și care începând cu stagiunea 2019-2020 a devenit noul dirijor principal al orchestrei „WDR Sinfonieorchester” din Köln.

Romanian Chamber Orchestra dorește să le ofere tinerilor compozitori români un prilej de promovare, aceștia fiind motivați, printr-un concurs de compoziții, să scrie lucrări pentru această formulă orchestrală, lucrarea câștigătoare fiind interpretată în cadrul celor 3 concerte pe care orchestra le va susține în Arad, Timișoara și București.

În urma concursului s-au strâns peste 11 lucrări scrise de compozitori români, dintre care dirijorul Cristian Măcelaru a ales lucrarea lui Dan Variu – MikroDivertisment.

Intuiția primară a lucrării am avut-o ca student la Secția de compoziție a Academiei de Muzică «Gheorghe Dima» din Cluj-Napoca, când am avut prilejul să aprofundez două dintre ipostazele creatoare ale lui Béla Bartók, aceea de compozitor și aceea de cercetător al folclorului muzical. Fascinația pentru personalitatea sa de excepție mi-a marcat decisiv parcursul componistic, conducând, între altele, la dezvoltarea lucrării MikroDivertisment pentru orchestră de coarde, lucrare care-și face transparentă filiația bartokiană la cel puțin trei nivele.”, declară Dan Variu, câștigătorul concursului de compoziții.

Cele trei concerte „Romanian Chamber Orchestra” vin în întâmpinarea publicului cu un program ce leagă armonios clasicul de contemporan: Béla Bartók – Divertimento, Dan Variu – MikroDivertisment (*primă audiție absolută)P. I. Ceaikovski – Serenada Op. 48.