4 ani de la Mitingul Diasporei. Daniel Vighi: „Am putut să apărăm democrația pentru că am văzut că statul de drept este în pericol”

10 august
Stiri Timisoara si Resita banner cu energie geotermala

Sunt patru ani de la momentul 10 august 2018, când 100.000 de români din întreaga lume s-au adunat în Piața Victoriei să participe la „Mitingul Diasporei”, cerând eliminarea politicienilor cu probleme penale și organizarea de alegeri anticipate. Acțiunea oamenilor a fost reprimată cu brutalitate de autorități. Jandarmii au intervenit cu gaze lacrimogene împotriva manifestanților, folosind inclusiv tunuri de apă. 

La acel moment, premier al României era Viorica Dăncilă, oficial aflată în concediu în ziua mitingului, numită în funcție de președintele PSD de la acea vreme, Liviu Dragnea, care avea mai multe dosare penale. Ministrul de Interne era Carmen Dan. Jandarmeria a participat la miting dotată cu echipament de intervenție în forță, inclusiv butelii cu gaze.

„Acel protest a fost prilejul unei manifestări barbare, iliberale într-un fel. Iliberalismul acesta fiind de fapt o idee ascunsă a lui Liviu Dragnea, conducătorul de atunci al statului român. Sigur că lucrurile au evoluat într-o manieră care nu mă încântă foarte mult, dar am scăpat până la urmă de impostura și incultura, visele pe care le avea Dragnea și cei din preajma lui legate de modelul iliberalismului de care am vorbit. Lucrurile acestea astăzi sunt mai puțin evidente, este adevărat asta. Mișcarea #rezist este expresia unei admirabile organizări a societății civile care, într-un fel, a făcut diferența în toată perioada aceea. Mișcarea #rezist în care Timișoara a avut un rol important cu ONG-urile timișene din jurul lui Laurențiu Ștefănescu și a celor din preajma lui, am participat și eu la mai multe întâlniri, or lucrurile astea ne-au protejat până la urmă. Am putut să apărăm democrația pentru că am văzut că statul de drept este în pericol, lucru pe care și Uniunea Europeană l-a declarat în perioada aceea.”, a declarat, acum, la patru ani de la evenimentele din Piața Victoriei, Daniel Vighi, scriitor, unul din membrii fondatori ai Societății Timișoara.

Despre mișcarea #rezist, profesorul universitar spune că aceasta nu ar fi putut fi confiscată de politicieni.

„Nu a reușit politicul să confiște mișcarea. #rezist a fost o mișcare cu o doză mare de spontaneitate, cu multă inventivitate, extrem de multă dăruire, nu ar fi putut să facă așa ceva. Ei reușesc să facă în momentul în care pot să cumpere conștiințe, dar lucrul ăsta nu s-a putut face. Foarte important a fost ONG-ul Declic bunăoară care a realizat toate semnalele unitare de tip grafic, ceea ce i-a dat un fel de impuls, seriozitate și sentimentul că România se apără împotriva unei agresiuni față de statul de drept și democrație.”, a mai spus Daniel Vighi.

Documentarul „O altă paradigmă – #rezist”, prezentat în premieră la Timișoara 

Stiri Timisoara promovare banner maxagro Stiri cu Muzeul din Timisoara

Miercuri seară, de la ora 20, la Cinema Victoria, timișorenii sunt invitați să vizioneze premiera documentarului „O altă paradigmă – #rezist”, care, potrivit organizatorilor, încearcă să răspundă la mai multe întrebări precum „A fost #rezist visul unei schimbări de paradigmă?” sau „Ce a rămas din acest vis?”, „Cum a început totul?”, „A fost o mișcare organizată sau spontană?”, „Cine a finanțat protestele?”. Filmul redă opinii despre mișcarea #rezist și reconstituie atmosfera străzii. Intrarea este liberă.

La București, oamenii au fost mobilizați pe rețelele de socializare să participe la o manifestație în Piața Victoriei. Organizatorii, reprezentanții mai multor ONG-uri, cer pedepsirea vinovaților pentru represaliile din 10 august 2018.

„Au trecut 4 ani de când manifestația pașnică din 10 august 2018 – Piața Victoriei a fost spulberată cu violență de către autoritățile statului, cu ajutorul Jandarmeriei Române, încălcând drepturile cetățenilor care își manifestau în stradă nemulțumirea cu privire la modificările legislative din domeniul Justiției. Diasporenii veniți să protesteze în țară au fost tratați de către statul român cu gaze, bastoane, calomnii și manipulările de la televizor. (…) Dosarul  #10august a fost redeschis, iar tergiversarea lui a dus la anularea și distrugerea unor probe care nu mai pot fi recuperate. Acesta s-a întors la procurorii militari unde istoria ne-a învățat că ajung să zacă dosare istorice chiar și decenii întregi (ex: Mineriade, Revoluție). Ieșim în stradă să cerem pedepsirea vinovaților pentru represaliile din 10 august 2018, printr-o anchetă corectă, reală, în spiritul și litera legii și care să aibă o durată rezonabilă de timp! Vrem dreptate pentru 10 august!”, se arată în eventul creat de Declic pe Facebook.

Foto: Facebook/Coruptia ucide

Stiri si Publicitate, joburi in Timisoara si Resita STPT job 1000x200 Stiri si Publicitate in Timisoara si Resita 1000x100 edb
/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/