Proiectul noului buget al municipiului Lugoj pe anul 2022 a fost afișat deja pentru consultanță publică. Bugetul va fi axat pe câteva direcții prioritare: sănătate, branșamente, rețele de apă-canal, iluminat public, mobilitate urbană, reabilitare energetică și învățământ.
În data de 2 februarie a avut loc o consultare mai largă a primarului și viceprimarului municipiului cu funcționarii de la Investiții, de la Economic, de la Biroul venituri și din alte compartimente al Primăriei.
„La secțiunea de funcționare, din cauza creșterii salariilor, a cheltuielilor cu energia și a multor activități neglijate în ultimii ani, vom avea un buget destul de mare, de aproximativ 102 milioane de lei. Aceasta este partea de funcționare. Pe investiții, doar de la bugetul local vor fi alocați în jur de 83 milioane lei. În plus, față de bugetul local, în afara banilor veniți din PNDL pe componenta de apă și aici mă refer la contractul de rețele noi (contractul cu Hidroconstrucția fiind suspendat și urmează a fi reziliat), vor veni pe PNDL pe canalizare încă 13 milioane de lei. Din fondurile europene, sunt investiții pentru care avem deja semnate contractele de finanțare, pentru cazarmă, autobuze electrice, sala de sport de la Liceul Teoretic Braniște. Altă componentă în afară de bugetul local este cea din fonduri PNRR”, spune primarul Claudiu Buciu.
Bugetul local al anului 2022 va trebui să asigure și sumele necesare spitalului nou, în eventualitatea în care va fi semnat contractul de finanțare, în prima jumătate a acestui an. Costul noului spital este evaluat la 150 de milioane de euro, cu tot cu TVA. Municipalitatea trebuie să aibă o contribuție de până la 5% fără TVA din valoarea proiectului, ceea ce înseamnă 31 de milioane de lei. Banii vor fi cuprinși în buget cu condiție suspensivă, adică doar în condițiile aprobării finanțării.
„Odată cu bugetul, vom introduce în consiliu și studiul de fezabilitate pentru noul spital. Estimăm ca în trei luni să avem și autorizația de construcție. Urmează să scoatem la licitație proiectarea, execuția și dotarea spitalului. Vorbim de o licitație internațională, care va dura probabil până în iunie. Noi vom aloca din bugetul local bani pentru proiectul tehnic și pentru detaliile de execuție, în valoare de 13.740.000 lei, fără TVA”, precizează primarul.
Vor fi alocați în continuare bani pentru dotări și aparatură. În completarea noului aparat performant de la Gastroenterologie va fi cumpărat și un video duodenoscop (aparat de chirurgie neinvazivă) care va costa 200.000 de lei. Au fost demarate și licitațiile pentru achiziția aparatului RMN, a mamografului și a celor cinci aparate ecograf. Primăria Lugoj contribuie cu 10% din cost, în jur de un milion de lei.
De asemenea, 1,5 – 2 milioane de lei vor fi acordați pentru reabilitarea integrală a saloanelor de nașteri și a blocului operator. Alte sume vor fi alocate unui generator special pentru noul computer tomograf și aparatul RMN, pentru proiectul de modernizare a instalației electrice de la spital etc.
Altă prioritate a noului buget este sistemul de apă-canal. Sumele alocate pentru branșamente la clădirile colective au trebuit să fie reevaluate în condițiile creșterii accentuate a materialelor de construcție. Sunt prevăzute de la bugetul local 5.400.000 lei doar pentru aceasta. Lucrarea va fi atribuită Meridian în mod direct.
Alte 2.000.000 lei vor fi alocați pentru alte branșamente, în zone unde se vor face lucrări pe bani europeni și nu se va mai putea interveni după aceea, cum ar fi strada Banatului. Sume importante vor fi destinate documentației necesare noilor rețele pe mai multe străzi ale orașului, precum și realizării unui nou sistem de captare a apei la nivelul municipiului, inclusiv stație de epurare – documentație în valoare de 4.500.000 de lei.
La capitolul transport, vor fi alocați 1.535.000 lei pentru autobaza destinată autobuzelor electrice.
Curățenia orașului va dispune de noi utilaje, iar managementul deșeurilor are sume prevăzute pentru două puncte de colectare a deșeurilor speciale și a unei stații de compactare. Alte sume vor fi alocate pentru iluminatul public, mobilitatea urbană, reabilitare energetică a clădirilor, parcului fotovoltaic, construirii, extinderii și dotării unităților de învățământ, cu aparatură și mobilier. De asemenea, sunt prevăzute sume pentru amenajarea spațiilor verzi, achiziția de jocuri pentru copii.