Fără coroane de plastic! Credincioșii Parohiei Ortodoxe din Lugoj trebuie să aleagă alte modalități de omagiere

coroane

Reprezentanții Parohiei Ortodoxe Române „Adormirea Maicii Domnului” Lugoj solicită credincioșilor să aleagă o altă modalitate de a-și prezenta omagiile pentru cei dragi în locul coroanelor din plastic depuse în cimitire. Motivul este reprezentat de impactul pe care îl au acestea asupra mediului. Nefiind biodegradabile, coroanele confecționate din plastic produc mari cantități de deșeuri care se acumulează în timp și generează costuri foarte mari la salubrizare.

„Hotărârea este luată în legătură cu coroanele din plastic deocamdată. Urmează să punem și un afiș mare la intrarea în cimitir pentru informarea oamenilor. Angajații cimitirului vor fi responsabilizați în acest sens, fiind nevoiți să interzică primirea unor astfel de coroane în cimitir”, explică P. On. Părinte Ioan Cerbu.

În plus, coroanele din material plastic depuse pe morminte cresc riscul unui incendiu. Chiar în vara anului trecut, lângă capela Cimitirului Ortodox din Periam, a pornit un incendiu din cauza flăcării unei lumânări care s-a extins la coroanele de plastic. Din fericire, atunci intervenția pompierilor a fost promptă, însă, mai ales pe perioada verii, se poate produce oricând un dezastru. La nivel național sunt zeci de cazuri similare, de multe ori cu consecințe grave.

tm4ua media express de banat (100x1000px)

Solicitarea de a nu mai aduce coroane de plastic în cimitire nu este o noutate la Lugoj. Inițiativa a fost adusă în discuție încă din 2019, pe atunci fiind doar cu titlu de recomandare, nu cu caracter obligatoriu, cum este în prezent.

Există numeroase alternative pentru cei care doresc să aducă un omagiu și să cinstească memoria celor plecați dintre noi. Un act caritabil în locul unei coroane din plastic ar fi oricând binevenit. Preoții lugojeni, în discuțiile cu credincioșii, le-au explicat în repetate rânduri acestora faptul că nu îi este de folos nimănui să fie aduse zeci de coroane la o înmormântare, ci fondurile ar putea ajuta familia îndoliată sau ar putea fi redirecționate spre o cauză bună, precum cazurile sociale, căminele de bătrâni din Lugoj sau casele de copii.

banner 970 x 250