Au rămas câteva zile! În punctul vamal de trecere a frontierei cu bacul se strigă: „Îmbarcarea!”

Pregătirile pentru punerea în funcțiune a bacului pe Dunăre, între localitățile Moldova Nouă și Golubac (Serbia), sunt în toi, momentul tăierii panglicii putându-se produce chiar la sfârșitul acestei luni, potrivit președintelui Consiliului Județean Caraș-Severin, Silviu Hurduzeu.

În momentul de față, mare parte dintre problemele întâmpinate de cei trei parteneri ai proiectului transfrontalier (Primăria Moldova Nouă, Consiliul Județean Caraș-Severin și Primăria Veliko Gradiste) sunt rezolvate: „Am reușit să facem o revizuire la bac, am instalat aparatura necesară pentru a putea fi operațional. Mă bucur foarte mult că a existat ofertă și că există operator pentru bac. De asemenea, a fost instalat pontonul la punctul de trecere a frontierei.”, a explicat Silviu Hurduzeu pentru expressdebanat.ro.

Singura problemă care mai ține în loc lucrurile se referă la pontonul de pe malul sârbesc, întrucât procedura prin care partea română le-a dat pontonul nu a fost agreată de partenerii sârbi: „Singura problemă care e în curs de rezolvare e cea cu pontonul de pe malul sârbesc pentru că procedura prin care noi le-am dat pontonul nu a fost agreată de partenerii sârbi. Dânșii doreau să le cedăm pontonul, însă acest lucru nu era posibil din punct de vedere al legislației noastre. Am găsit o altă formulă. O să reziliem contractul pe care noi îl avem cu partenerii din Serbia prin care noi le-am dat spre închiriere, într-o primă fază, pontonul și o să-l înregistrăm noi pe malul sârbesc. Vom plăti tot ceea ce trebuie plătit (luciul apei, chirie, asigurare) pentru a putea fi folosit.”, a scos în evidenţă şeful liderului de proiect.

Potrivit președintelui Consiliului Județean Caraș-Severin, la deschiderea oficială vor fi prezenți partenerii implicați în proiect, societatea care operează bacul în acest moment, reprezentanții Biroului Regional pentru Cooperare Transfrontalieră Timișoara plus alți oaspeți surpriză care, de-a lungul timpului, au fost interesați de finalizarea acestui proiect transfrontalier, unul dintre ei fiind chiar Ion Chisăliță, primarul orașului Moldova Nouă (perioada 2008-2012), în mandatul căruia proiectul bacului pe Dunăre a fost întocmit.

Societatea comercială S.C. Eoliana Caraș S.R.L. este cea care operează bacul în acest moment, companie al cărei acționar majoritar este Primăria Moldova Nouă, cea care deține 51% din acțiuni, restul de 49% fiind deținute de Consiliul Județean Caraș-Severin: „Sper ca relația noastră cu Eoliana Caraș să fie una de bun augur pentru că, deși contractul pentru operarea catamaranului a expirat, mi-aș dori, după ce vom face lucrări de modernizare la acest catamaran, ca și catamaranul să-l putem preda societății Eoliana Caraș, astfel încât ea să devină o societate care va avea în operare o mică flotă: catamaranul, bacul și cele două pontoane.”, a mai ținut să sublinieze Hurduzeu.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/