Au murit bacteriile la Marila! „Nici ele, săracele, nu pot să trăiască 100 de ani!”

marila
untitled design set 970x90 px

Romeo Dunca insistă pentru o investiție de aproximativ 70 de milioane de euro în ruinele Sanatoriului Marila, o investiție mai mult decât controversată!

Reabilitarea sanatoriului în care erau tratați cândva bolnavii cu afecțiuni grave ale plămânilor, dobândite în minele și combinatele siderurgice ale Caraș-Severinului, este, poate, cel mai mare pariu al lui Romeo Dunca de când a preluat șefia Consiliului Județean. Marila abia se mai ține astăzi, arată mai degrabă ca o ruină, dar chiar și în asemenea condiții precare continuă să găzduiască pacienți și să asigure Spitalului Orășenesc Oravița, de care aparține, fonduri substanțiale. Luminița Jivan este cea care i-a deschis într-o zi ochii președintelui Dunca. În sensul că se pot obține relativ ușor bani pentru modernizarea Marilei și aducerea sanatoriului la un standard ridicat, mai ales în condițiile în care în România nu se prea mai găsește o astfel de unitate spitalicească. Milionar de pe urma afacerilor sale, Romeo Dunca a văzut în Marila chiar mai mult. O adevărată afacere. I-a convins repede și pe cei de la Compania Națională de Investiții că se justifică reabilitarea totală. Atât din punct de vedere medical, cât și financiar.

sanatoriul marila 1

„Cu Marila stăm bine. Am convins CNI-ul să aloce aproximativ 1 milion de lei pentru realizarea studiilor de fezabilitate. A fost primul semnal bun. Oamenii de acolo au confirmat faptul că nu batem câmpii și este fezabilă o astfel de dezvoltare. Construcția încă stă bine ca și structură, în partea inferioară trebuie făcute niște modificări, se poate păstra fațada. Se vor sparge niște pereți interiori, se vor împărți altfel camerele, iar două etaje vor fi date jos. Există posibilitatea să avem 500 de paturi. O să vedem până la sfârșitul anului care sunt costurile și care este soluția finală. Investiția va fi foarte mare pentru că totul se curăță până la beton. Noi estimăm că vreo 70 de milioane de euro trebuie.”, a explicat Romeo Dunca.

sanatoriul marila 2

Sunt destui însă și cei care se îndoiesc că o astfel de investiție se justifică. Sistemul public de sănătate din Caraș-Severin e gripat rău de tot, clădirile de la Marila sunt astăzi niște ruine în care doar s-ar cheltui aiurea sume uriașe, iar calculele financiare făcute de președintele CJ sunt mai mult decât fanteziste. Pe toți scepticii îi liniștește același Romeo Dunca: „Acolo au murit bacteriile de mult, că nici ele, săracele, nu pot să trăiască 100 de ani! Au murit! Pentru astfel de funcționalități nu au fost depuse proiecte și pentru ele există bani. A fost sesizarea pe care mi-a făcut-o doamna Luminița Jivan, că sanatorii nu există, nimeni nu vrea în România, nimeni nu a venit cu astfel de proiect. Se pare că a avut dreptate. Ăsta este un sanatoriu care foarte util. Vor fi 500 de paturi pentru pacienți care au probleme, în general suferințe cronice, plus 100 de paturi pentru pacienți care sunt pe ultima sută de metri.”

publicitate ziar expresb 1000x100

sanatoriul marila 3

Dacă s-ar fi limitat la atât, probabil că inițiativa lui Dunca ar fi fost tratată cu o altfel de seriozitate. Numai că, președintele CJ a devoalat și calculele pe care le-a făcut pe spatele viitorilor pacienți de la Marila. Și astfel a intrat într-o zonă cel puțin comică. „În momentul în care avem acolo 600 sau 500 de paturi funcționale, din care 100 de paturi pentru tratament paliativ, pentru oamenii în suferință finală, care nu mai au decât să își aștepte sfârșitul, și reușim să-l umplem – pentru că îl vom umple dacă sunt condiții, multe sanatorii de genul acesta prin țară nu mai sunt – aparținătorii vin măcar o dată pe lună să-i vadă. Dacă vine cineva de la Cluj, de exemplu, își vede aparținătorul, stă un pic cu el, după care ce face? E venit de pe drum, oricum ajunge seara dacă a plecat dimineață de la Cluj, merge în vizită la tata, la fratele, la bunicul, a doua zi. Își caută un loc de cazare, nu? E normal. Unde să găsească un loc de cazare? Ori la Oravița, ori la Anina, ori undeva în zonă. Deja el este considerat ca și oaspete în localitatea respectivă. Trebuie să și mănânce și își caută o cazare la un hotel. Dacă este totul OK, merge a doua zi la pacient. Poate prinde o zi frumoasă și poate că mai stă o zi. Deja stă 2 zile în zonă. La bunicul poate vine mama sau poate vin soția și copilul, poate vin două persoane. Asta înseamnă că, la 100 de pacienți vor fi 200 de persoane pe săptămână. Sunt 200 de persoane în fiecare săptămână ori la Oravița, ori la Anina! Păi dacă rămân în zonă, poate că o să vadă că e zona frumoasă și poate că se gândesc că la anul sau săptămâna viitoare să vină să facă și un concediu, poate vor să meargă cu trenul de la Anina la Oravița. Avem un flux mare de oameni care devin oaspeți în orașele respective, trebuie să stea 2 nopți, trebuie să mănânce și lasă 100 de euro de persoană pe zi.”, a calculat Dunca.

sanatoriul marila 4

Șeful administrației publice județene e injectat cu optimism, fiind convins că Marila se va moderniza în ciuda faptului că presupune o investiție uriașă. „Faptul că CNI a pus un milion de lei pentru Studiul de Fezabilitate înseamnă că această investiție e contabilizată ca necesară și obligatorie. Deci, ei vor găsi bani! Oamenii ăia nu își permit nici ei să arunce 1 milion de lei știind că nu există nicio șansă de finanțare!”, a conchis președintele CJ.

sanatoriul marila 5

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/