Epidemia de COVID-19 are și partea ei bună: mai puțini maidanezi pe străzile Caransebeșului. Și asta pentru că circulația nejustificată a fost interzisă în starea de urgență, iar controalele pe linie de circulație au fost suplimentate.
După ce în urmă cu peste un an de zile Primăria Caransebeș era sancționată din cauza condițiilor precare de adăpostire a patrupedelor, administrația publică locală a demarat un proiect de anvergură pentru care ar fi nevoie de fonduri europene pentru construirea unui padoc autorizat. Din păcate, specialiștii de la Serviciul de Proiecte și Programe al Primăriei l-au informat de șeful Serviciului Public de Întreținere și Reparații Străzi (SPIR) că nu există nicio linie de finanțare pe acest domeniu, în acest an.
Cu toate astea, cu bani puțini se fac totuși pași importanți pentru amenajarea unui padoc nou pentru adăpostirea maidanezilor la Caransebeș. În acest sens, primul pas a fost schimbarea locației, ne spune Vasile Megan, șeful SPIR:
„De la Șesul Roșu unde și în prezent adăpostim câțiva câini, schimbăm locul la fostul tancodrom de lângă șoseaua de centură a municipiului. Avem în jur de 500 de m.p. lângă un hangar vechi care măsoară 25 de m x 8 m, l-am primit de la Primărie pentru a-l amenaja ca adăpost pentru câinii fără stăpân. Până acum am reușit să împrejmuim terenul cu plasă de sârmă, am achiziționat 250 de stâlpi pentru a amenaja acest gard, dar din păcate aici nu există utilități, apă, canal, curent, astfel că ne va fi foarte greu să punem la punct acest adăpost conform normelor europene. De aceea m-am interesat la Serviciul de Proiecte și Programe al Primăriei să vedem dacă putem accesa fonduri europene pentru construirea unui padoc modern și complet funcțional, dar se pare că în acest an nu putem depune nicio o solicitare nefiind deschis niciun program european pe acest domeniu.”, ne-a declarat Vasile Megan, șeful SPIR Cransebeș.
La ora actuală în fosta locație mai sunt îngrijiți 3-4 câini, numărul scăzut de maidanezi de pe străzile Caransebeșului se datorează și măsurilor luate prin ordonanțele militare pe perioada epidemiei, astfel că „binevoitorii” care mai veneau cu mașinile pline de câini din alte localități pentru a-i lăsa la marginea orașului a fost zero în aceste ultime 3 luni, a mai precizat Vasile Megan.