Au început lucrările de renovare la Domul catolic din Piața Unirii. Primele statui, date deja jos

Catedrala romano-catolică din Piața Unirii, binecunoscută timișorenilor cu numele de „Domul”, a intrat într-un amplu proces de renovare și recondiționare. În biserică s-au sistat slujbele și concertele, iar cele două firme care se ocupă de proiect, cea de restaurare artistică și cea de construcții, s-au apucat deja de treabă.

Va fi renovat atât interiorul, toate altarele, icoanele și statuile, podul, acoperișul, cripta, dar și fațada și gardul din jurul căilor de acces. În biserică se va schimba instalația electrică, foarte veche, dar și instalația de încălzire. Proiectul prevede demontarea lespezilor de piatră din Dom, astfel încât va fi posibilă montarea unei instalații de încălzire sub pardoseală. În ceea ce privește podeaua, se va încerca pe cât posibil menținerea pietrei existente, recondiționate, dar pentru ce este deteriorat, se va apela la piatră nouă, adică de la aceeași carieră din Germania.

Statuile de lemn vor fi refăcute inclusiv în ceea ce privește foița de aur

Toate icoanele din interior vor fi recondiționate, la fel ca lemnul din altarele bisericii, atât cel central, cât și cele laterale. De asemenea, statuile, care au foiță de aur pe ele, vor fi recondționate. De altfel, unele dintre ele au și fost deja demontate. Cei care se ocupă de proiect promit strane noi, mai confortabile pentru credincioșii care participau la slujbe, dar și pentru cei care vin la concertele organizate în biserică. De asemenea, sacristiile vor fi și ele complet renovate.

Se iau în calcul podul, acoperișul, dar și cripta

Podul va intra și el în procesul de restaurare complet. În ceea ce privește acoperișul, acesta va fi înlocuit complet. Fațadele vor fi izolate și rezugrăvite. Pe cât posibil, se va merge pe culorile inițiale, de la ridicarea Domului, din secolul 18. În renovare va intra și cripta de dedesubt, unde sunt înmormântați toți foștii episcopi catolici, dar și canonicii care au servit la Dom. De altfel, cripta este regândită odată la 100 de ani, pentru a repoziționa mormintele, iar ultima dată acest lucru s-a făcut după Primul Război Mondial, așadar, urmează o nouă lucrare în următorii ani.

Lucrările sunt estimate că vor fi gata la data de 1 iulie 2020. Domul catolic este unul dintre cele mai importante monumente de artă barocă din oraș, cu câteva elemente interioare reprezentative pentru stilul neo-gotic.