Au fost actualizate definițiile pentru cazurile de COVID-19! Moartea pacienților infectați care au avut și alte boli va figura obligatoriu în bilanțul negru al pandemiei

stiri Timisoara si Resita publicitate online untitled design set 970x90 px

Institutul Național de Sănătate Publică a actualizat documentul care clarifică ce înseamnă caz suspect, caz confirmat, caz direct și deces la un pacient COVID-19. De asemenea, au fost stabilite recomandări de prioritizare în cazul testării pentru noua boală respiratorie.

Actualizarea informațiilor îi va ajuta pe medici să stabilească cu exactitate cine poate fi testat gratuit. De exemplu, există trei criterii care stau la baza suspiciunii de caz.

„Conform noii definiții de caz, în suspiciunea de COVID-19 intră orice persoană care prezintă infecții acute ale căilor respiratorii, care se manifestă prin tuse, febră și dificultate în respirație. Al doilea criteriu este legat de existența unei pneumonii sau bronhopneumonii, cu sau fără pleurezie. Al treilea criteriu este SARI, adică o infecție respiratorie acută severă. Toți cei care intră într-unul dintre aceste criterii, în definiția de caz, se pot testa fără să fie nevoiți să achite vreo taxă. Este important că s-au prioritizat testările și s-au clarificat anumiți termeni pe care îi folosim, inclusiv în limbajul obișnuit, încă de când a început pandemia”, a explicat medicul Virgil Musta, șeful Clinicii II de Boli Infecțioase a Spitalului „Victor Babeș” din Timișoara.


Prioritate la testare au 13 categorii de persoane printre care: persoanele simptomatice, contacții apropiați care au simptome, pacienții care vor fi supuși unei proceduri de transplant, medicii care prelevează organele pentru transplant, pacienții oncologici asimptomatici aflați în curs de chimioterapie sau radioterapie, persoanele instituționalizare asimptomatice, personalul de îngrijire de la centrele rezidențiale sau femeile însărcinate.

Stiri Timisoara publicitate ziar expresb 1000x100

În document mai este specificat faptul că personalul medical care a purtat echipamentul de protecție nu este considerat contact direct și că decesul cu COVID-19 este definit ca decesul survenit la un pacient confirmat cu COVID-19, cu excepția situațiilor în care există o altă cauză clară de deces care nu poate fi în relație cu COVID-19 (exemplu: traumatism, hemoragie acută majoră etc.) și la care nu a existat o perioadă de recuperare completă între boală și momentul decesului. Decesul la un pacient confirmat cu COVID-19 nu poate fi atribuit unei boli pre-existente (de exemplu cancer, afecțiuni hematologice etc.) și COVID-19 trebuie raportată ca și cauză a decesului, independent de condițiile medicale pre-existente care se suspectează că au favorizat evoluția severă a COVID-19”.

Actualizarea, făcută de Institutul Național de Sănătate Publică, poate fi consultată AICI.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/