Atenționare hidrologică! Crește debitul râului Timiș

Ploile nu contenesc astăzi peste Caransebeș, astfel că toate râurile și pâraiele riscă să iasă din matcă. După ce toată noaptea au căzut ploi peste municipiul de pe Timiș și Sebeș, în zonele deja cunoscute cu risc de inundații se acționează de către efectivele de pompieri și reprezentanții Serviciului pentru Situații de Urgență din Caransebeș.

Locuitorii de pe străzile Dîlmei, Tudor Vladimirescu sau Ardealului, intersecție cu străzile laterale, stau cu inima strânsă de frică să nu le intre apa în case.

Râul Timiș se apropie de cota de avarie. Dacă plouă în același ritm până după amiază ar putea în unele zone să iasă din matcă, precizează Eric Schragner, șeful Serviciului pentru Situații de Urgență din cadrul Primăriei Caransebeș. Situația este la fel și pentru pâraiele Potoc și Zlăgnița:

Am vorbit cu reprezentanții Apele Române, care au oameni în teritoriu, și se pare că situația gravă este la Bucoșnița, acolo unde apele se scurg de pe versanți în râul Timiș, astfel că vine crescut. În Caransebeș, în zona Dâlmei spre Teiuș, este cu o jumătate de metru mai jos de limita de avarie, însă s-ar putea ca în alte zone de pe cursul râului Timiș să fie probleme. Mă refer aici la zona Gării, Șesul Roșu la ieșire din Caransebeș spre Jupa – Lugoj. Suntem atenți la orice schimbare în următoarele ore, pentru că se anunță ploi până spre seară”, ne-a declarat Eric Schragner, șeful serviciului pentru Situații de Urgență din cadrul primăriei Caransebeș.

Până la ora 14.00 Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor a anunțat cod portocaliu pe afluenţii Timişului superior şi mijlociu în judeţele Caraş-Severin şi Timiş. Fenomenele se pot produce cu intensitate şi probabilitate mai mare în unele bazine hidrografice din zona de munte, cum ar fi scurgeri importante pe versanţi, torenţi şi pâraie, viituri rapide pe râurile mici, cu posibile efecte de inundaţii locale şi creşteri de debite şi niveluri, cu posibile depăşiri ale cotelor de apărare.

Se impune urmărirea evoluţiei situaţiei hidrometeorologice, în conformitate cu „Regulamentul privind gestionarea situaţiilor de urgenţă generate de inundaţii, fenomene meteorologice periculoase, accidente la construcţii hidrotehnice, poluări accidentale pe cursurile de apă şi poluări marine în zona costieră, informează Institutul National de Hidrologie și Gospodărire a Apelor.

Update ora 16.00

Comitetul Local pentru Situații de urgență s-a întrunit astăzi la Primăria Caransebeș în vederea găsirii de soluții pentru evitarea unor eventuale inundații, în cazul în care ploile nu contenesc la munte, iar apele pe râurile Sebeș, Timiș și pâraiele Potoc și Zlăgnița depășesc cotele de atenție.

_DSC1245Potrivit șefului formațiunii Apele Române Caransebeș, până mâine seară starea de alertă se menține:

Noi avem pregătite utilaje, personal și vom colabora cu instituțiile din oraș pentru a evita această problemă. În același timp, Serviciul de Reparații Străzi al primăriei a pregătit saci cu nisip, este încărcat în autoutilitare pentru a interveni în caz de viitură. De asemenea, Hidroelectrica nu va uzina apa nici în barajul de la Turnu Ruieni, nici în cel de la Poiana Mărului, în așa fel încât albia râului Sebeș  să poată acumula toată apa care se scurge de pe versanți. Am înțeles că au capacitate destulă să preia debitele care sunt mai sus de centrale”, ne-a specificat Cristian Suru, șeful Secției Apele Române Caransebeș.

În prezent, cota râului Timiș se apropie de cota de inundație, mai are aproximativ 20 de cm până la gura de inundație, iar râul Sebeș este undeva la câțiva cm de cota de inundație.

Dacă ploile vor continua și în această după-amiază și seară se va depăși cota de inundație pe cele două râuri. Pârâul Zlăgnița este crescut mai mult decât Potoc, astfel că înainte de șoseaua de centură a depășit capacitatea albiei și cum se anunță ploi pe Muntele Mic și Muntele Țarcu situația se poate înrăutăți. Dacă în urmă cu doi ani când a fost inundat orașul a plouat două zile non stop, acum nu este chiar așa de grav, spune Suru, care speră ca afluenții râului Timiș să poată prelua întreaga capacitate de apă care coboară de la munte”, a mai spus Cristian Suru.

album foto:

[slickr-flickr search=”sets” set=”72157669232198432″]


/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/