Acuzația vine de la Sava Ianici, fostul de acum decan al Facultății de Inginerie din cadrul Universității „Eftimie Murgu” din Reșița. Înconjurat de zeci de studenți care au participat la o grevă „spontană”, profesorul Ianici e trimis în sala de judecată!
La universitatea reșițeană numai despre mediu academic nu se poate vorbi în ultimii ani. Scapați de cătușe după descinderile procurorilor anticorupție, unii dintre profesorii universitari continuă scandalurile și seria manevrelor meschine care au făcut ca, la Reșița, învățământul superior să ajungă la cel mai jos nivel, etichetat cu grad de încredere limitat. Acuzațiile pe care le formulează unii împotriva altora sunt deosebit de grave și oricât de mult s-ar chinui cineva să astupe rahatul, la „Eftimie Murgu” pute prea tare.
Schimbarea lui Sava Ianici din funcția de decan ca urmare a votului membrilor Senatului, vot venit la propunerea rectorului Andrade Bichescu, de undeva de pe la București, i-a scos pe studenții de la Inginerie în curtea universității cu mesaje de protest. Aceștia acuză încălcarea prevederilor legale și interese personale care ar sta în spatele deciziei aceluiași Senat de a respinge fuziunea cu Politehnica din Timișoara. Demis în condiții jenante pentru un mediu academic, fie el și cu grad de încredere limitat, Sava Ianici o acuză direct pe Doina Frunzăverde, președintele Senatului, și îi cere demisia. „Eu aștept punctul de vedere al doamnei președinte, să spună modalitatea în care m-a revocat din funcția de decan, dacă au fost respectate prevederile legale și dacă dânsa consideră că este de onoarea domniei sale să-și dea demisia din funcția de președinte al Senatului, ținând cont că a încălcat legea”, a afirmat Ianici.
Doina Frunzăverde nu a fost prezentă la acțiunea de protest, astfel că nu i-a putut da un răspuns fostului decan de la Inginerie. Nu a fost nici rectorul Andrade Bichescu. A fost, în schimb, prorectorul Cristian Chioncel, iar acesta l-a trimis pe Ianici în sala de judecată. În cazul în care Ianici se consideră nedreptățit în vreun fel, i-a transmis Chioncel, nu are decât să conteste decizia Senatului UEM în instanță. Studenților le-a garantat că universitatea are stabilitate, că aproape toți au locuri de muncă asigurate, că în scurt timp vor fi inaugurate sala de sport din Moroasa și campusul și că nu există niciun motiv pentru ca „Eftimie Murgu” să fuzioneze cu Politehnica. Bichescu și-a exprimat și el punctul de vedere cu privire la acțiunea de protest, chiar înainte ca aceasta să aibă loc. Printr-un email care în niciun caz nu e amenințător. Andrade a vorbit despre acțiuni manipulatoare, despre studenți – marionete utilizați în campanii electorale, despre adevăratele valori și toleranța zero față de oricine se abate de la regulile comunității academice.
Ce se vede din alte scaune decât din cele de conducere?! Aflăm tot dintr-un email. De data asta, semnat de profesorul Eugen Răduca. La universitatea reșițeană, subliniază acesta, sunt 20 de funcții de conducere la 72 de cadre didactice titulare! „Unii dintre acești directori nu conduc pe nimeni, doar pe ei înșiși, eventual vreo secretară. Un cadru didactic conduce, în medie, alte doar 3,6 cadre didactice!” De aici și salarii frumoase: Rector – 12.604 lei, Președinte Senat – 12.604 lei, Prorector – 11.630 lei, Decan – 10.199 lei, Prodecan – 9.342 lei. Iar la aceste sume se mai pot adăuga multe altele! Și atunci… cine să vrea fuziune prin absorbție?!