După ce conexiunea între malul sârbesc și cel românesc al Dunării a fost restabilită prin punerea în funcțiune a bacului de la Moldova Nouă, în doar câteva săptămâni, Cetatea Sfântul Ladislau din comuna Coronini va fi supusă unui amplu proces de reabilitare, repunerea în valoare a fortificației medievale, menționată în documente încă din 1430, urmând să aibă același impact asupra turiștilor cum se întâmplă în cazul Castelului Golubac din Serbia.
De câțiva ani, zona Clisurii Dunării atrage asemeni unui magnet turiști din toate colțurile țării și nu numai. Întrucât a intuit faptul că turismul poate deveni un segment extrem de profitabil pentru zonă, edilul comunei Coronini, Ilie Boboescu, a înțeles că nu doar calitatea serviciilor oferite vizitatorilor joacă un rol definitoriu în fidelizarea acestora, ci şi obiectivele turistice din proximitate. Drept urmare, una dintre cele mai prețioase comori ale locului, Cetatea Ladislau, situată la capătul estic al localității Coronini, e gata să își recapete strălucirea de altădată, pentru consolidarea, restaurarea, conservarea și protecția acesteia fiind alocaţi bani mulţi: peste patru milioane de euro.
Despre cum evoluează situația la acest capitol și când ar putea începe lucrările propriu-zise în cadrul proiectului, primarul Boboescu a explicat pentru expressdebanat.ro:
„Săptămâna trecută, joi, 7 mai, am primit cea mai bună veste în legătură cu avizele care ne sunt necesare pentru emiterea autorizației de construcție. Am primit avizul de la Ministerul Culturii. În momentul în care ai aviz de la Ministerul Culturii, acesta trebuie trimis mai departe la Inspectoratul de Stat în Construcții, la Parcul Natural Porțile de Fier, la Mediu, asta ca să vadă că de fapt cei care au gândit acest proiect au și aprobat. După ce vom avea toate aceste avize, vom emite autorizația de construcție. Dacă totul merge bine, în maximum două, trei săptămâni, undeva la începutul lunii iunie, lucrările în cadrul acestui proiect ar putea fi demarate”.
Alături de lucrările de restaurare, consolidare și amenajare/refuncționalizare a spațiilor existente, prin proiect va fi reamenajat şi Turnul 3 de sud-vest, vor fi conservate zidurile şi turnurile cetăţii cu asize de piatră, se vor amenaja platforme şi pasarele, se va construi un corp anexă, se vor realiza instalaţii electrice şi sanitare, precum şi iluminat arhitectural şi ambiental, se va amenaja incinta sitului şi se vor realiza alei pietonale.
Cetatea Ladislau a fost construită în secolul al XV-lea pentru apărarea împotriva invaziilor otomane, aceasta fiind situată în oglindă cu Castelul Golubac de pe malul sârbesc al Dunării.
Contractul de finanţare a fost semnat la data de 23 mai 2017, de Sevil Shhaideh, ministrul Dezvoltării Regionale, Administraţiei Publice şi Fondurilor Europene (MDRAPFE), proiectul urmând să fie implementat prin Programul Operaţional Regional 2014-2020 (POR), Axa prioritară 5 – Îmbunătăţirea mediului urban şi conservarea, protecţia şi valorificarea durabilă a patrimoniului cultural.
Sursa foto: credodesign.ro.