„Aştept ca banii să fie alocaţi în baza formulei date de legea Finanţelor Publice Locale, nediscriminatoriu!”

1000x100 (2) untitled design set 970x90 px

Primăriile din întreaga țară așteptă cu nerăbdare sumele care urmează a fi repartizate de la nivel național, mai ales în contextul în care de acești bani depinde continuarea proiectelor demarate de edili pentru cetățenii care le-au acordat votul încrederii până în 2024. În acest sens, problema pe care o ridică fiecare primar din afara arcului de guvernământ se referă la corectitudinea alocării sumelor, în funcție de această împărțeală rezultând interesul manifestat pentru dezvoltarea tuturor UAT-urilor sau doar a anumitor comunități.

Chiar dacă, în urma rectificărilor bugetare din 2020, comuna Berzasca a beneficiat de sume la limita supraviețuirii, totuși șeful administrației publice locale din Clisura Dunării, Petru Nicolae Furdui, speră ca aceste episoade să nu se mai repete odată cu schema gândită la București pentru anul în curs și asta pentru că orice primar, indiferent de coloratura politică, are nevoie de sprijin în materializarea proiectelor gândite pentru crearea unor condiții decente de trai în rândul comunităților pe care le păstoresc, banii colectați din taxele și impozitele locale fiind infime pentru implementarea obiectivelor de anvergură.

„Pentru anul în curs, aștept ca banii să fie alocați în baza formulei date de legea Finanțelor Publice Locale, nediscriminatoriu! Acum, din punct de vedere al necesarului, avem câteva proiecte în derulare, atât pe fonduri europene, cât și pe fonduri guvernamentale, proiecte care au fost afectate de OUG 114, adică de modificarea devizelor generale, astfel fiind influențate creșterile salariale pe domeniul construcțiilor. Majoritatea proiectelor au crescut undeva între 26%-30%. Ei bine, această diferență nu este acoperită, nu poate fi acoperită din bugetul și veniturile proprii ale comunei, lucru valabil pentru fiecare UAT din Caraș-Severin. Problemele de aici încolo încep să apară. Se va pune întrebarea: «Ce facem în contextul în care nu vom putea să acoperim cheltuielile și diferențele acestea față de contractele încheiate cu constructorii, constructori care vor veni și vor pune presiune pe noi ca autoritate contractantă vizavi de aceste plăți pe care trebuie să le facem?». De asemenea, mai există și proiecte cu finanțare europeană, cele care au o parte de cofinanțare și de asigurare a cheltuielilor neeligibile, cheltuieli care vor trebui acoperite din bugetul local”, a declarat șeful administrației publice locale din Berzasca.

1000x100 (4)

Ținând cont de faptul că sumele alocate anul trecut, și așa destul de micșorate, atât înainte, cât în timpul pandemiei, este imperios necesar ca în acest an să existe o corelare corectă de distribuire a sumelor, astfel încât primăriile să nu intre în colaps financiar.

„Aștept să văd care va fi alocarea bugetară prin Ministerul Finanțelor, dar mai ales modul în care Consiliul Județean Caraș-Severin, prin președintele Romeo Dunca, va decide repartizarea sumelor disponibile către UAT-uri deoarece aici poate fi vorba despre o anumită discriminare pe criterii politice, însă cunoscându-l pe domnul Dunca, un om de cuvânt, cred că va fi o repartiție echitabilă”, a mai completat edilul.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/