Ziua Internațională a Medicului este marcată, în acest an, în plină criză sanitară, într-un context epidemiologic cu care omenirea nu s-a mai întâlnit în ultimul secol. În întreaga lume a apărut un altfel de front și o altfel de luptă pe care au dus-o și o duc, la rândul lor, și cei 66 de medici de la Spitalul de Boli Infecțioase „Victor Babeș” din Timișoara. Spital aflat în linia întâi încă de la apariția primelor cazuri de COVID-19 din România.
Medicul este acea persoană dedicată și conștientă că pe tot parcursul profesional este orientat spre studiu și performanță. Omul care alege această meserie cu sufletul și din dragoste pentru semeni, care nu dă bir cu fugiții nici în vremuri de război. Această profesie nobilă, „nu este numai o știință, ci este, de asemenea, o artă”, spunea medicul și filosoful Paracelsus, iar arta medicinei își are rădăcinile în inimă. În România, peste 63.000 de doctori de îngrijesc de cei aflați în suferință, iar printre ei se numără și medicii de la Spitalul „Victor Babeș” din Timișoara.
„Vreau să le mulțumesc colegilor mei din Spitalul <<Victor Babeș>> pentru dăruirea de care au dat dovadă în a-și practica profesia. Pentru toți cei care lucrează în acest spital, 2020 a fost, sunt sigur, cel mai încercat an din viața lor de medici. Cu toții am luptat pentru a învinge noul coronavirus. Împreună am reușit, de cele mai multe ori, să câștigăm bătăliile. Iar sentimentul pe care cu siguranță îl trăim cu toții, când vedem că un pacient pleacă vindecat pe poarta spitalului, nu poate fi descris în cuvinte. Astăzi, de Ziua Internațională a Medicului, vreau să le mulțumesc încă o data colegilor mei pentru că au înțeles că a fi medic nu înseamnă doar să vindeci boala, ci și sufletul pacientului. Meseria noastră nu înseamnă să fii doar un specialist în medicină, ci și un bun prieten. Nu poți fi cu adevărat medic, dacă nu ți-ai ales acesta meserie din dragoste pentru semenii tăi. La mulți ani, dragi colegi!”, a spus prof. dr. Cristian Oancea, managerul Spitalului „Victor Babeș” din Timișoara.
Potrivit INSP, în anul 2019, activitatea din sistemul sanitar public și privat s-a desfășurat în peste 63.000 de unități sanitare, dintre care 51.000 în mediul urban și 12.000 în mediul rural. De asemenea, în medie, unui medic i-au revenit 307 pacienți.