Asociația TM2023 e din nou în blocaj. Centrul de Proiecte pregătește calendarul evenimentelor pentru anul Capitalei Europene a Culturii

tm2023

Din 25 ianuarie, Asociația Timișoara Capitală Europeană a Culturii 2023 rămâne fără director executiv, după demisia Simonei Neumann. Calea de urmat trebuie decisă de Adunarea Generală a Acționarilor. Pe de altă parte, Centrul de Proiecte al Primăriei Timișoara are deja în lucru un calendar de evenimente pentru 2023, iar echipa de curatori va prezenta detalii inclusiv despre evenimentul de deschidere la finalul lunii ianuarie. 

Viitoarea conducere a Asociației TM2023 va fi decisă de boardul acesteia al cărui președinte este primarul Dominic Fritz. În ceea ce privește viitorul Asociației, spun reprezentanții primăriei, acesta trebuie decis de Adunarea Generală a Acționarilor, iar subiectul va fi abordat în viitoarea ședință a membrilor Asociației. Nu se știe când ar putea avea loc această ședință pentru că AGA se convoacă de boardul Asociației, însă în prezent nu există numărul necesar de membri care să poată lua o decizie cu majoritate de voturi.

CITEȘTE ȘI: Simona Neumann demisionează de la TM2023: „Motivația inițială s-a destrămat”

Primăria are însă echipa curatorială care, prin Centrul de Proiecte, lucrează la programul cultural TM2023 și la punerea la punct a infrastructurii culturale pentru anul în care Timișoara va deține titlul.

„Echipa de curatori și-a început activitatea la începutul lunii noiembrie a anului trecut și de atunci a avut întâlniri 1 la 1 cu toți cei care se află în dosarul de candidatură și cu operatori culturali care nu se află în dosarul de candidatură, dar care își doresc să contribuie la programul cultural. La finalul lunii ianuarie va exista o prezentare publică în care echipa de curatori ca prezenta programul cultural revizuit și chestiuni legate de evenimentul de deschidere și care vor fi pașii necesari pentru a pune pe traseul cel mai bun programul cultural.”, a declarat Alexandra Rigler, directorul Centrului de Proiecte.

CITEȘTE ȘI: Șapte experți, desemnați să se ocupe de proiectul TM2023. Fritz: „Nu am invitat 7 filosofi, ci profesioniști”

În privința programului, nu există modificări majore, a precizat Rigler.

„Această echipă, chiar pe final de an, a finalizat și a livrat un raport de analiză. Știm exact care e stadiul în care ne aflăm cu programul cultural, ce proiecte se află pe traseul bun, ce proiecte au nevoie de ghidaj în a ajunge unde își doresc. Vorbim de pașii concreți de adaptare a programului cultural în contextul actual: exercitarea titlului în 2023 și pandemia. Noi, Centrul de proiecte, suntem structura de implementare a programului cultural din partea Primăriei Timișoara. Asociația are o problemă de echipă, nu doar Simona Neumann și-a dat demisia, ci și directorul artistic a încetat colaborarea cu Asociația pe finalul anului”, a explicat directorul Centrului de Proiecte.

Pe de altă parte, Consiliul Județean Timiș – al doilea finanțator al proiectului TM2023 -, nu recunoaște activitatea acestui Centru de Proiecte. Alin Nica, președintele CJT, spunea, la finalul anului 2021, că administrația județeană va continua să finanțeze Asociația TM2023.

„Asociația este structura de implementare a acestui proiect vital pentru Timișoara și nu văd niciun motiv pentru care această Asociație să fie exclusă din implementarea proiectului TM2023. Noi am susținut și vom susține în continuare Asociația ca unică autoritate de implementare a acestui proiect. (…) Dacă nu există colaborare între cei trei finanțatori, vom avea trei capitale europene ale culturii, adică fiecare își va face câte o capitală proprie, ceea ce mi se pare absurd.”, declara Alin Nica la acea dată.

Al treilea finanțator – Ministerul Culturii – este așteptat și el să intervină. Tot pe finalul anului trecut, ministerul anunța că va propune spre aprobare, în vacanța parlamentară, o ordonanță simplă, care să clarifice rolul pe care îl vor avea primăria, CJT și Ministerul Culturii. Deocamdată a fost adoptată doar ordonanța de urgență care a modificat termenele cuprinse în actul normativ care reglementează modalitatea de implementare a programului, din 2021 în 2023.

„Prezentul act normativ reprezintă primul pas spre eficientizarea mecanismului pentru implicarea mai puternica a Ministerului Culturii, urmând ca în vacanța parlamentară să fie propusă spre aprobare o ordonanță simplă care să clarifice și mai mult rolul pe care fiecare instituție îl va avea.”, se arăta în comunicatul Ministerului Culturii din 28 decembrie 2021.

Asociația Timișoara 2021 – Capitală Europeană a Culturii a fost fondată în 2011, cu 63 de membri din mediul cultural public și independent, academicieni, jurnaliști, reprezentanți ai mediului de afaceri, lideri de opinie și cetățeni. De la fondare, Asociația a avut ca scop pregătirea dosarului de candidatură a orașului pentru obținerea titlului de Capitală Europeană a Culturii. În urma câștigării competiției, Timișoara a fost desemnată, în 2016, Capitală Europeană a Culturii pentru anul 2021.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/