Ca orice lucru bun care se face în România, Proiectul „Timişoara 2021” este puternic atacat mediatic. Reprezentanţii asociaţiei au fost acuzaţi că Manifestul Luminii ar fi fost promovat cu un text care nu îi aparţine şi care ar fi de fapt al unei profesoare din SUA. Reprezentanţii Timişoara 2021 răspund acuzaţiilor.
„Manifestul Luminii a fost creat dintr-un motiv simplu, de a surprinde frumuseţea spiritului uman, chiar şi în vremuri dificile. Intenţia noastră nu a fost niciodată de a plagia, ci de a pune în valoare un mesaj într-o perioadă în care cu toţii a trebuit să ne oprim din tot ceea ce făceam şi să ne întoarcem atenția către noi înşine. A trebuit să fim solidari şi să descoperim raza de speranţă într-o perioadă destul de grea, dar care ne-a determinat să fim uniţi, pentru a contribui şi a face bine în jurul nostru. Acest poem ne-a inspirat, motiv pentru care l-am folosit în manifestul video lansat luna aceasta”, transmit reprezentanţii Timişoara 2021 Capitală Culturală Europeană.
Mai mult, pentru că nu şi-au dorit niciodată să îşi însuşească ceva ce nu le aparţine şi nici nu au declarat vreodată că le-ar aparţine, aceştia au luat legătura, prin intermediul Facebook, cu autoarea poemului, Kitty O’Meara, şi asteaptă un răspuns.
„Ulterior contactării autoarei, am demarat un proces intern de investigaţie în ceea ce priveşte autenticitatea contului, având în vedere că nu este un cont oficial, verificat, şi cel puţin pe moment, nu există niciun contact oficial al autoarei, nici pe profilul de Facebook, nici în mesajul primit pe pagina Asociaţiei. Numărul primit în mesaj urmează a fi verificat la rândul lui, iar titulara contului care ne-a lansat mesajul urmează a fi contactată şi telefonic.
Intenţia noastră este să cerem un drept la replică, într-un cadru public, televizat, pentru a ne expune punctul de vedere în ceea ce priveşte întreaga situaţie”, au adăugat reprezentanţii Asociaţiei.