Asociația OncoHelp readuce brahiterapia în Timișoara! Serviciul, efectuat cu un aparat unic în zona de vest a țării

untitled design set 970x90 px

Pacienții Centrului OncoHelp din Timișoara beneficiază de o nouă metodă de radioterapie. Este vorba despre brahiterapie, serviciu aplicat de specialiștii centrului oncologic cu ajutorul unor dotări unice în vestul țării.

Asociația OncoHelp – Centrul de Oncologie OncoHelp face pași importanți pentru a deveni cel mai mare centru de radioterapie din România. Recent a fost reintrodusă în Timișoara brahiterapia, o metodă de radioterapie pentru care se folosește un aparat de ultimă generație, unicul din zona de vest a țării.

Este vorba despre aparatul Varian Gamamed Plus IX echipat cu tehnologie HDR și PDR, a cărui sursa de iradiere este IR192, ceea ce permite efectuarea procedurilor cu tehnica 3D. Brahiterapia presupune o colaborare interdisciplinară între specialiști în radioterapie, fizică medicală, dozimetrie, anestezie și terapie intensivă, chirurgie, ginecologie și urologie”, au transmis reprezentanții centrului.

Acest serviciu este gratuit pentru toți pacienții asigurați care se adresează Centrului de Oncologie OncoHelp, brahiterapia fiind folosită ca tratament în patologia oncologică a tumorilor în stadii incipiente, dar poate fi aplicată și ca tratament asociat în cazul tumorilor de dimensiuni mari.

brahiterapie oncohelpă

publicitate ziar expresb 1000x100

Prin acest tip de tratament se livrează doze mari de radiații direct la nivel tumoral, protejând astfel structurile sănătoase din organismul pacientului. Selectarea cazurilor pentru care este eficient acest tip de tratament se realizează în baza ghidurilor și protocoalelor terapeutice în vigoare.

„Am reușit, prin implementarea unui proiect de cercetare, achiziționarea aparaturii necesare aplicării tratamentului prin brahiterapie, reușind astfel să readucem după mai bine de 20 de ani această metodă terapeutică în Timișoara, în condițiile în care este disponibilă  în foarte puține centre din țară. În acest moment, în cadrul Centrului de Oncologie OncoHelp, brahiterapia va fi aplicată doar pentru tratamentul cancerelor din sfera ginecologică, dar ne propunem să ne dezvoltăm astfel încât să mărim plaja de patologii oncologice pentru care acest tratament este necesar și eficient. Este o șansă în plus pentru pacienți, care, ani la rând, au fost direcționați către alte centre din țară, ceea ce a determinat decalaje în efectuarea tratamentului oncologic”, a declarat medicul Anca Croitoru, șeful secției de Radioterapie.

La ora actuală, Centrul de Oncologie OncoHelp tratează un număr mare de pacienți oncologici nu doar din județul Timiș, ci și din județele Caraș – Severin, Arad, Hunedoara, Mehedinți, Gorj, iar numărul este în pemanentă creștere. În prezent, în cadrul Laboratorului de Radioterapie OncoHelp sunt tratați, folosind cele cele două acceleratoare existente în acest moment, un număr mediu de 125 de pacienți pe zi. Pe lângă aceștia, alți aproximativ 50 de pacienți sunt consultați zilnic în regim ambulator.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/