Asociația Jurnaliștilor Europeni denunță agresiunile împotriva jurnaliștilor

Asociaţia Jurnaliştilor Europeni, organizație profesională, atrage atenţia organismelor europene asupra traiectoriei bizare a Guvernului român și a agresiunii asupra jurnaliștilor de la mitingul din 10 august.

„Asociaţia Jurnaliştilor Europeni condamnă cu fermitate comportamentul Poliţiei române care a folosit violenţă neprovocată şi neîngrădită împotriva jurnaliştilor români şi străini în timpul ciocnirilor violente dintre poliţişti şi protestatarii antiguvernamentali din Bucureşti, în seara zilei de vineri, 10 august. Cameramanul ORF, Robert Reinprecht, a fost bătut cu asprime de poliţia anti-revoltă, iar colegul său reporterul Ernst Gelegs a fost hărţuit şi împins într-un zid. Corespondentul Deutsche Welle, Cristian Ştefănescu, s-a plâns că a fost atacat în mod arbitrar şi brutal. Rapoartele susţin că mai mulţi jurnalişti români au fost identificaţi, insultaţi şi agresaţi, în ciuda faptului că s-au legitimat clar ca membri ai mass-media”, transmite președintele AEJ, Otmar Lahodynsky.

AEJ a sesizat și Consiliul Europei în legătură cu cele petrecute cu jurnaliștii la mitingul din 10 august.

leader board 728 x 90 px

„AEJ remarcă faptul că preşedintele României, Klaus Iohannis, a condamnat acţiunile poliţiei şi a cerut ministerului de interne să explice modul în care a tratat situaţia. Multe mii de protestatari au participat la demonstraţie pentru a cere demisia guvernului ca urmare a modificărilor aduse legii, ceea ce va face mai dificilă urmărirea cazurilor de corupţie”.

AEJ este reprezentată în România de către Asociația Ziariștilor Independenți din România, care a avut și ea o poziție în acest sens.