„Asigurarea căldurii și apei calde în Timișoara este precum mersul pe sârmă”

colterm 2

Deși în conturile Colterm au intrat aproape 60 de milioane de lei de la Guvern, societatea nu știe ce să facă cu banii, astfel că furnizorii nu sunt plătiți la timp. Cel puțin asta susține Roxana Iliescu, consilier local Pro România, care atrage atenția asupra faptului că „asigurarea căldurii și apei calde în Timișoara este precum mersul pe sârmă”.

Problemele nu par să se termine la Colterm, deși în conturile societății au intrat, în urmă cu câteva zile, aproape 60 de milioane de lei de la Guvern pentru plata datoriilor. Roxana Iliescu, consilier local Pro România, spune că în continuare furnizorii companiei nu sunt plătiți la timp și nici apa caldă și căldura nu sunt furnizate la parametrii necesari.

După ce au cerșit disperați bani de la Guvern, acum că i-au primit de câteva zile, stau cu ei în conturi, neștiind ce să facă cu ei! Și asta, în contextul în care furnizorii sunt plătiți când și cum (existând oricând riscul real de întrerupere a livrării materiei prime) iar societatea încă nu livrează apă caldă și căldură la parametri necesari (agentul termic pleacă astăzi către cetățeni la o temperatură de 40,5 grade în loc de 47,5 grade – evident, pentru că nu dispun de cantitățile necesare de materie primă)”, a precizat Roxana Iliescu.

Consilierul local Pro România mai semnalează faptul că, în continuare, „asigurarea căldurii și apei calde în Timișoara este precum mersul pe sârmă”.

Este mai mult decât evident faptul că societatea are nevoie de toți cei aproximativ 54 milioane lei urgent, pentru a ieși din situația asta cu sabia deasupra capului! Și acest lucru s-ar putea materializa imediat cu adoptarea unei HCL privind aprobarea achitării către Colterm a facturii aferente pierderilor induse tehnologice pe anul 2020 (factura Colterm către PMT este de vreo 50 milioane lei). Cu acești bani, Colterm ar putea plăti în avans cantitatea necesară de cărbune pentru perioada decembrie 2021- aprilie 2022, undeva la 150.000 tone (aproximativ 30 milioane lei) și de diferența de aproximativ 24 milioane lei gaz (necesarul pentru aproximativ o lună și jumătate). (…) În loc să tranșeze problemele cu adevărat importante pentru Colterm precum virarea banilor primiți de la Guvern, prețul Gcal și numirea unui administrator special competent, livrează sinecuri pentru useriști în Colterm și în alte societăți/structuri, pentru că atât pot și atât îi duce capul”, consideră Roxana Iliescu.

banner 970 x 250